Hlavní obsah

V hlavním městě Čadu panuje příměří

NDJAMENA/PAŘÍŽ

Rebelové v Čadu přistoupili na příměří. Jejich útok, během něhož o víkendu ovládli hlavní město Ndjamenu, vyhnal ze metropole 20 000 lidí včetně několika set cizinců.

Foto: Emmanuel Braun , Reuters

Uprchlíci z Čadu přicházejí do Kamerunu.

Článek

Po víkendu ale čadské vojenské jednotky rebely z města vytlačily a zahnaly je do vzdálenosti 50 kilometrů od metropole. Příměří bylo vyhlášeno jen několik hodin poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy varoval, že Francie může na rebely zaútočit. “Jestliže Francie bude muset splnit svoji povinnost, udělá to. O tom není pochyb,“ sdělil v prohlášení.

Rebelové už oznámili, že jejich pozice byly už v podělí bombardovány Francouzi, Francie ale zatím jakoukoli akci popírá, i když má v zemi 1400 vojáků, kteří pomáhali evakuovat cizince. „Doufáme, že nebude muset intervenovat,“ sdělil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Rebelové s příměřím souhlasili, i když ještě v pondělí tvrdili, že se pokusí hlavní město opět ovládnout a svrhnout prezidenta Idrísse Débyho bez ohledu na francouzskou akci. Dostali se pod mezinárodní tlak, protože Rada bezpečnosti poskytla Francii právo zasáhnout.

Chronologie napětí v Čadu

2. -3. února 2008 - Rebelové na dva dny ovládli většinu hlavního města Ndjamena.

28. ledna 2008 - EU se rozhodla rozmístit v Čadu při hranicích se Súdánem mírové sbory, aby ochránila uprchlíky z Dárfúru.

květen 2006 - Prezident Deby vyhrál opozicí bojkotované volby a potřetí se stal hlavou státu.

prosinec 2005 - Rebelové zaútočili na čadské vojáky u města André. Čad to označil za vyhlášení války ze strany Súdánu, protože rebelové mají základny v Súdánu.

duben 2006 - Rebelové u hlavního města Ndjameny pobily stovky vládních vojáků.

červen 2005 - Změna ústavy umožnila, aby prezident Idríss Deby mohl kandidovat do čela státu potřetí.

1990 - Moci v Čadu se po převratu chopil Idríss Deby.

Většina z 20 000 uprchlíků vyhnaných útokem rebelů zamířila do sousedního Kamerunu. Do kamerunského města Kousseri na hranicích s Čadem úřad OSN pro uprchlíky vyšle dvě letadla z Dubaje s nezbytnou humanitární pomocí. Mnozí z uprchlíků skončili u příbuzných nebo přebývají ve školách a hotelích, ale asi 6000 uprchlíků je jich pod širým nebem v tranzitním centru u řeky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám