Hlavní obsah

Čadští vzbouřenci byli vytlačeni z hlavního města

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NDJAMENA

Rebelové, kteří se o víkendu pokusili ovládnout čadské hlavní město Ndjamena, z něj byli vytlačeni. I vzbouřenci přiznali, že metropoli opustili. Označili to ale za strategické stažení. Podle humanitárních organizací leží v ulicích mnoho těl obětí bojů a stovky zraněných byly ošetřeny. OSN kvůli situaci v Čadu svolala krizovou schůzku.

Článek

„Celá Ndjamena je pod naší kontrolou a žoldáci placení Súdánem byli zastrašeni, pravil čadský ministr vnitra Ahmat Mahamat Bachir už v neděli večer. „Slunce teď zapadá, ale pronásledování bude pokračovat zítra.“

Rebelové však uvádějí, že se stáhli na východ Ndjameny, kterou přes víkend skoro celou obsadili, aby dali šanci civilistům uprchnout před druhým útokem. Už v neděli dobyli místní rozhlasovou stanici a tržiště. Obě místa byla posléze vyrabována a tržiště vypáleno. Podle nich už prezident Idríss Deby, kterého chtějí svrhnout, už město opustil.

Rebelové se současně pokusili zaútočit na město Adre ležící na východě země při hranicích se Súdánem. Podle Evropské unie se rebelové snaží zabrání plánovanému rozmístění mírových sborů ze států EU.

Čad útok označil za válku

Podle čadského ministra zahraničí se Súdán snaží zabránit rozmístění vojsk, která by mohla monitorovat situaci v Dárfúru, kde na místní obyvatel útočí muslimské milice džandžauí. Poslední akce označuje za vyhlášení války.

Súdán ale veškeré vměšovaní a podporu rebelů popírá, i když tvrdí, že rozmístění vojsk EU destabilizuje situaci v regionu.

Obavy z humanitární katastrofy

Tento útok vzbuzuje velké obavy, protože se uskutečnil poblíž súdánské provincie Dárfúr postižené humanitární krizí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už vyzval obě strany, aby uzavřely příměří. V svém prohlášení vyjádřil obavy ohledně komplikované humanitární situace pro 285 000 uprchlíků a dalších 185 tisíc lidí v oblasti.

Chronologie napětí v Čadu

2. -3. února 2008 - Rebelové na dva dny ovládli většinu hlavního města Ndjamena.

28. ledna 2008 - EU se rozhodla rozmístit v Čadu při hranicích se Súdánem mírové sbory, aby ochránila uprchlíky z Dárfúru.

květen 2006 - Prezident Deby vyhrál opozicí bojkotované volby a potřetí se stal hlavou státu.

prosinec 2005 - Rebelové zaútočili na čadské vojáky u města André. Čad to označil za vyhlášení války ze strany Súdánu, protože rebelové mají základny v Súdánu.

duben 2006 - Rebelové u hlavního města Ndjameny pobily stovky vládních vojáků.

červen 2005 - Změna ústavy umožnila, aby prezident Idríss Deby mohl kandidovat do čela státu potřetí.

1990 - Moci v Čadu se po převratu chopil Idríss Deby.

Čad již opustily stovky cizinců, především Francouzů, neboť země je bývalou francouzskou kolonií. Byli evakuováni do Gabunu. Odešlo i 210 Číňanů, kteří měli v zemi pomáhají rozvíjet ropný průmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Čad je ve válce se Súdánem

Mezi Čadem a Súdánem panuje "válečný stav". V pátek to uvedla čadská vláda. V poslední době čadská pohraniční města napadli rebelové, kteří mají základny...

Výběr článků

Načítám