Hlavní obsah

V Mauritánii ostřelovali velvyslanectví Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOUAKCHOTT
Aktualizováno

Izraelské velvyslanectví v africké Mauritánii se stalo v noci na pátek terčem útoku radikálů, kteří je ostřelovali. Zraněn byl nejméně jeden člověk mimo areál budovy. Podle velvyslance ale nebyl zraněn nikdo z členů zastupitelského úřadu.

Článek

Na budovu velvyslanectví zaútočilo kolem půl třetí ráno šest mužů, kteří stříleli a křičeli Alláh je veliký. Postavili se jim mauritánští vojáci střežící zastupitelský úřad.

V zemi se konaly v posledních dnech velké protiizraelské demonstrace proti blokádě Izraele pásma Gazy. Demonstranti požadovali, aby země přerušila diplomatické styky s Izraelem. Mauritánie je jednou z mála arabských zemí, která má diplomatické styky s Izraelem.

„Ve 2.20 ráno se střílelo na izraelskou ambasádu v Nouakchottu. Všichni zaměstnanci ambasády, Izraelci i Mauritánci, jsou v bezpečí,“ uvedl velvyslanec Boaz Bismuth. „Palba byla slyšet velmi zřetelně, a trvala několik minut,“ dodal ještě.

"Je to evidentní teroristický čin, další ze série atentátů, které si vybírají za cíl naše diplomatická zastoupení v zahraničí," řekl agentuře AFP mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Arijeh Mekel. Nechce však kvůli tomu přerušit diplomatické styky.

Do země nyní pojede izraelská delegace, která má prověřit bezpečnost velvyslanectví. V Mauritánii je aktivní al-Kajda islámského Maghribu, dříve známá jako Salafistická skupina pro kázání a boj. Její hlavní základnou je Alžírsko.

Kvůli nebezpečí útoku zrušili dakarskou rallye

Kvůli obavám z možných útoků byla letos zrušena rallye Paříž-Dakar, která měla vést přes Mauritánii. Na jihu země byli koncem loňského roku zabiti čtyři francouzští turisté. Původně se uvádělo, že šlo o čin brutálních lupičů, ale vláda pak z útoku obvinila radikály. V zemi bylo zatčeno v souvislosti s útokem devět lidí, členů místní odbočky al-Kajdy. Dalších pět jich bylo zadrženo v Guineji-Bissau

Reklama

Související témata:

Související články

Lupiči zabili v Mauritánii francouzskou rodinu

Čtyři francouzské turisty včetně dvou dětí zabili v pondělí lupiči, kteří je přepadli v Mauritánii v západní Africe. Oznámila to katarská televize Al-Džazíra...

Dakarská rallye byla zrušena

Slavná pouštní Rallye Dakar byla den před startem jubilejního 30. ročníku zrušena. Podle oficiálního mediálního partnera akce France-Télévisions byl závod...

Výběr článků

Načítám