Hlavní obsah

V Keni zabili dalšího poslance opozice, násilí roste

NAIROBI

V Keni byl během týdne zabit už druhý opoziční poslanec. Davida Toa ve městě Eldoert zabil policista. Příznivci opozice pak zahájili pochod na místní policejní stanici. Eldoret současně začali opouštět další příslušníci kmene Kikujů, ze kterého pochází vládnoucí prezident Mwai Kibaki. Bojí se dalších útoků.

Foto: Peter Andrews , Reuters

Keňský policista zasahuje proti davu.

Článek

Policie tvrdí, že Too nebyl zabit kvůli své politické příslušnosti, ale ze žárlivosti. Měl vztah se ženou policisty. Příznivci opozice však mluví o politicky motivované vraždě. Podle opozice je to způsob, jak připravit opozici o většinu v parlamentu.

Too je už druhým poslance opozičního Pomerančového demokratického hnutí, který byl zabit tento týden. Poslanec ODM Melitus Mugabe Were byl zastřelen v úterý před svým domem v hlavním městě Nairobi. Následovaly další bouře.

Kikujové mají strach a utíkají

Policie je tvrdě kritizovaná kvůli střelbě do lidí. Ve středu popírala tvrzení, že od vlády dostala nařízení střílet na všechny, kdo rabují, zakládají požáry, mají u sebe zbraně nebo stavějí barikády na ulicích.

K policejní stanici se po vraždě vydal rozlícený dav příznivců opozice. Policisté se ho pokusili rozehnat střelbou do vzduchu.

Luové kontra Kikujové
Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.
K nejpočetnějším etnickým skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk.

Kmen Kikujů ze strachu začal opouštět město Eldoret, kde bylo v prosinci upáleno několik desítek lidí, kteří hledali úkryt v kostele. Kikujové jsou terči útoků, protože právě z nich pochází současný prezident Mwai Kibaki, který se udržel u moci, když vyhrál v prosinci sporné volby. Vyslankyně USA pro Afriku Jednayi Frazerová ve středu uvedla, že v Keni probíhají etnické čistky. Jejími hlavními oběť i jsou Kikujové.

Protesty opozice proti sporným volbám přerostly v etnické střety provázené žhářstvím a lynčováním. Násilí si vyžádala podle různých zdrojů 650 až 1000 obětí a čtvrt miliónu lidí opustilo své domovy. Stojí v nich různé keňské kmeny, jimž se nepodařilo vyřešit dlouhodobé spory mimo jiné ohledně vlastnictví půdy.

Marná jednání

Násilí v Keni je hlavním tématem právě započatého summitu Africké unie v Etiopii. Summitu se účastní i keňský prezident Mwai Kibaki, ale žádný ze zástupců opozice. Její šéf Raila Odinga se marně pokusil zabránit, aby se Kibaki v roli prezidenta summitu zúčastnil a vyzval blok 52 afrických států, aby jeho vládu neuznaly.

Jednání obou stran zprostředkovaná bývalým generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem pokračovala i ve středu, ale nepřinesla žádné výsledky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Výběr článků

Načítám