Hlavní obsah

V Keni zuří etnické čistky

NAIROBI

Povolební protesty v Keni přerostly v etnické čistky. Uvedla to ve středu americké vyslankyně Jendayi Frazerová, která navštívila údolí Rift.

Článek

Jsou to „jednoznačné etnické čistky“, uvedla Frazerová, když viděla jak se Luové podporující poraženého kandidáta opozice Raila Odingu snaží vyhnat Kikuje loajální prezidentovi Mwai Kibakimu, který ve sporných volbách křeslo uhájil. Sama však věří, že násilí nepřeroste v genocidu. „Cílem není zabíjet, jsou to čistky, vytlačují je z oblasti,“ uvedla.

Luové kontra Kikujové
Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.
K nejpočetnějším etnickým skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk.

Během násilností podle vlády zahynulo už 650 lidí, opozice uvádí přes tisíc obětí. Keňský Červený kříž eviduje 863 mrtvé s tím, že 200 000 lidí bylo vyhnáno ze svých domovů, nebo je ve strachu opustili. Mnozí skončili v Ugandě.

:. Keňan hasí zapálené pole.foto: ČTK/AP

Bývalý generální tajemník Kofi Annan, který jedná v Keni s Odigou i Kibakim, aby dosáhl smíru, však uvedl, že násilí často přerůstá v brutální vraždy a lynčování nevinných. Keňa, která byla dlouho stabilní a mírumilovnou zemí, zažívá nyní otřesy, kdy jsou pronásledováni a zabíjeni nevinní muži, ženy i děti.“ Annan vyzývá k uplatnění „mimořádných opatření“ na ochranu civilistů. Další jednání však byla přeložena na čtvrtek, protože ani jedna strana se neshodla na tématech.

Násilí propuklo poté, co byl v prosinci za vítěze sporných voleb prohlášen Kibaki, i když během průběžných výsledků vedl Odinga. Protesty Odingových příznivců byli rozháněny policií, která používala nejen slzný plyn, ale také střílela do davu. Policie ale popírá, že by byl vydán rozkaz střílet do lidí.

:. Keňan hasí zapálené pole. Zřejmě je zapálili Kikujové.foto: Reuters/Peter Andrews

Násilí přerostlo ve vzájemné útoky Luů a Kikujů. Kikujové v posledních dnech oplácejí brutální útoky Luů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám