Hlavní obsah

Mina zabila na Srí Lance 17 cestujících včetně devíti dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Úterní exploze miny si na Srí Lance vyžádala 17 obětí včetně devíti dětí. Mina zasáhla autobus na severozápadě země. Vojáci i tamilští separatisté se navzájem obviňují z útoku na autobus.

Foto: Reuters

Srílanští vojáci u civilisty zabitého v bojích u Mannaru

Článek

O útoku informoval biskup Rayappu Joseph s tím, že nadzemní mina typu Claymore zasáhla autobus asi kilometr od kostela Madu ve vesnici Pallamadu.

Útok byl podniknut v oblasti ovládané tamilskými separatisty krátce poté, co srílanská armáda oznámila, že obsadila další území v na severozápadě země. Údajně se na něm nacházelo 12 bunkrů. V bojích podle armádních zdrojů padlo 22 tamilských bojovníků za odtržení.

Tamilští separatisté obvinili z atentátu armádu, ta to však odmítá. Tento typ útoků většinou páchají právě separatisté, kteří jsou pod tlakem. Podle vlády bylo v pondělí zabito více než 40 Tamilských tygrů. V boji padli i tři vojáci. Jedná se o nejtvrdší boje v okolí města Mannar, kde vede fronta. Ověřit armádní hlášení ale není možné, protože vláda nedovoluje reportérům jet do oblasti bojů.

Mina typu Claymore

Šrapnelová mina typu Claymore je určena k útokům na živou sílu a nepancéřovaná nebo jen lehce pancéřovaná vozidla. Od ostatních nástražných min se liší tím, že je nadzemní a vzhledem ke svému tvaru zasahuje jen vybraný prostor.

Náplň miny M18A činí 700 kuliček podobných kulkám ráže 0,22. Nejvyšší účinek má do vzdálenosti 50 metrů, i když kuličky rozmetané trhavinou C4 v šedesátistupňovém úhlu mají dosah až 250 metrů. Většinou se odpaluje na dálku řízeně, ale může být odpalovaná i automaticky například pomocí infračervených senzorů nebo senzorů vibrací či zvuku.

Vývoji této obranné zbraně se věnovali během korejské války Američané, kteří potřebovali čelit masovým útokům čínských dobrovolníků. Nasazena byla během vietnamské války.

Nápad na nadzemní minu s velkou silou exploze a vymezenou oblastí zásahu však okopírovali i výrobci v dalších státech včetně Sovětského svazu, Číny, Izraele nebo Jugoslávie.

Účinnou zbraň používá i řada vzbouřeneckých skupin, například tamilští separatisté na Srí Lance. V hustém porostu ji je těžké objevit a její účinky na živou sílu jsou zničující.

Poté, co před dvěma lety vypršelo příměří z roku 2002, si obnovené boje vyžádaly na 5000 obětí. Od roku 1983, kdy Tamilové zahájili boj za odtržení, zemřelo při střetech na 70 000 lidí.

Reklama

Související články

Mina zabila srílanského ministra

Srílanský ministr výstavby DM Dassanajaka podlehl v úterý zraněním, která utrpěl při explozi miny nastražené u silnice vedoucí z hlavního města Colomba...

Výběr článků

Načítám