Hlavní obsah

Armádní vrtulníky střílely v Keni do rozvášněného davu

NAIVAŠA

Dvě armádní helikoptéry podnikly v úterý nálet na dav lidí z kmene Luů v keňském městě Naivaša, oznámila agentura Reuters. Incident se strhl jen pár hodin poté, co byl ve svém domě v metropoli Nairobi zastřelen opoziční poslanec Mugabe Were. Pozorovatelé se obávají další eskalace etnického násilí, jež si od konce prosince vyžádalo přes 800 obětí.

Článek

„Helikoptéry nalétávají střemhlav nad davem a střílejí do něj,“ informoval reportér Reuters z místa. Doplnil, že na místě je asi šest stovek lidí s mačetami a holemi. Podle policie střílely vrtulníky gumové projektily. O případným zraněných není zatím nic známo.

Incident se udál v době nového vystupňování násilností. V úterý zastřelili v Nairobi neznámí útočníci poslance opoziční strany  Raila Odingy, neúspěšného prezidentského kandidáta z prosincových voleb. Střety se udály také v nairobské chudinské čtvrti Kibera.

Politici budou jednat

Zatímco se pozorovatelé obávají eskalace etnického násilí, opozice se plánuje odpoledne sejít s vládní stranou k jednání o vyřešení krize. Prostředníkem při setkání bude bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan.

Situace v Keni se vyostřila koncem prosince po prezidentských volbách, v nichž zvítězil Mwai Kibaki. Podle opozičního protikandidáta Raila Odingy ale falšoval hlasy. Totéž tvrdil Kibaki o Odingovi. Následné protesty vyústily v řadu střetů v celé zemi. V Eldoretu například upálili na Nový rok v kostele padesátku lidí. Celkem si krize v Keni za měsíc vyžádala již přes 800 lidských životů, jen v Nairobi zemřelo během úterka nejméně sedm osob.

V Keni žije kolem 40 kmenů či etnických skupinAsi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk. K nejpočetnějším skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent). Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země. Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi. Od vyhlášení nezávislosti Keni v roce 1963 keňští politikové často zabírali a přerozdělovali půdu mezi členy svých kmenů či mezi své stoupence, což se neobešlo bez krvavých násilností. Při dosud nejhorších útocích, které se většinou odehrávají souběžně s volbami, bylo v letech 1992-93 zabito 1500 lidí a dalších 300 000 bylo nuceno opustit své domovy. V roce 1998 si kmenové nepokoje vyžádaly asi 200 obětí. V neklidné Africe se ale Keňa jinak těší pověsti klidné země a nemalá část jejích zisků plyne z turistického ruchu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Keňská opozice odmítla společnou vládu

Keňský opoziční vůdce Raila Odinga, který těsně prohrál v prosincových prezidentských volbách, dnes odmítl nabídku znovuzvoleného prezidenta Mwaie Kibakiho...

Keňská policie střílela do demonstrantů

Vládní vojska na okraji keňského hlavního města Nairobi ve středu střílela do opozičních demonstrantů, přičemž zabila tři lidi. Uvedla to americká stanice CNN....

Výběr článků

Načítám