Hlavní obsah

Kvůli sněhu se milióny Číňanů nedostaly domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Přívaly sněhu a mráz zkomplikovaly Číňanům cestu domů na oslavu lunárního nového roku. Sníh napadl především na jihu a východě země, kde bývají zimy mírné. V mnoha oblastech dokonce došla sůl na posyp zledovatělých silnic v době, kdy se Číňané vracejí ke svým rodinám. Mráz a zima si vyžádaly od 10. ledna nejméně 24 oběti na životech.

Článek

Jen na nádraží v Kuang-čou na jihu země marně čekalo na odjezd vlaku na 170 000 Číňanů, protože kvůli výpadku elektřiny vlaky nejezdily. Mnozí na nádraží strávili tři dny. Liou s´ si postěžoval: „Jsem v Kuang-čou deset let. Nikdy jsem tu nestrávil čínský nový rok. Tento rok tomu tak možná bude. Necítím se kvůli tomu dobře.“

Nejkritičtější je situace v Kantonu, kde uvízlo asi půl miliónu sezonních dělníků, kteří se chystali odjet domů na novoroční prázdniny.

:. Zapadaná auta v Nančchingufoto: ČTK/AP

Podle údajů čínského ministerstva vnitra je takto postiženo na 67 miliónů Číňanů a škody se odhadují na 18 miliard jüanů (cca 45 mld korun).

:. Sníh napadal i na nádraží v Šanghaji.foto: Reuters/ Nir Elias

Návrat k rodinám na oslavu čínského nového roku představuje největší přesun obyvatel v současnosti. K rodinám jich jede možná až miliarda.

:. Zasněžená kola v Nančchingu na východě Číny foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám