Hlavní obsah

Pákistánští únosci se vzdali kmenovým náčelníkům

Novinky, CNN, BBC, rei, aš
ISLÁMÁBÁD/LONDÝN
Aktualizováno

Skupina únosců zadržela v pondělí ve škole u města Bannu v severozápadním Pákistánu nejméně 25 studentů s učiteli. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf na společné tiskové konferenci s Gordonem Brownem odpoledne oznámil, že krize skončila a všechny děti jsou na svobodě. Únosci se vzdali kmenovým náčelníkům.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Pořádkové síly s únosci vyjednávaly.

Článek

Incident zažal únosem úředníka v sousedním okrese. Policie skupinu stíhala a ta muže posléze propustila. Únosci se pak uchýlili do školní budovy, kde bylo na 250 dětí. Většina se jich záhy dostala na svobodu.

V budově únosci zadržovali asi dvacet pět až třicet osob. Policie budovu školy obklíčila a s únosci vyjednávala. Vyjednávání se účastnili i místní kmenoví vůdci, jimž se nakonec únosci vzdali.

Podle informací CNN se ve škole ukrylo pět mužů, šestý už předtím padl v přestřelce.

Bezpečnostní síly oznámily, že se nejedná o bojovníky al-Kájdy nebo Tálibánu. Jednalo se o kriminálníky, kteří zřejmě chtěli získat výkupné.

Bezpečnostní síly oznámily, že se nejedná o bojovníky al-Kájdy nebo Tálibánu. Jednalo se o kriminálníky, kteří zřejmě chtěli získat výkupné.

Oblast na severozápadě země při afghánské hranici se vyznačuje častým střetem islámských militantů s vládními vojáky a únosy v regionu nejsou výjimečné. V Bannu se loni v říjnu uprostřed davu odpálil sebevražedný útočník, přičemž zabil 15 lidí.

Velkou část Severního i jižního Vazíristánu stejně jako Severozápadní hraniční provincie kontrolují místní kmeny a vláda nad nimi nemá moc.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v Pákistánu si vyžádaly 250 obětí

Počet obětí střetu pákistánské armády s radikály podporujícími hnutí Tálibán v Severním Vazíristánu u afghánských hranic vzrostl po třech dnech...

Tisíce lidí prchají ze severozápadu Pákistánu

Při střetech radikálů s příslušníky bezpečnostních sil, které už několikátý den pokračují v horském údolí Svát na severozápadě Pákistánu, zemřelo v neděli...

Tálibán přepadl v Pákistánu vojenský tábor

Několik set bojovníků radikálního hnutí Tálibán zaútočilo v úterý v Pákistánu při hranicích s Afghánistánem na vojenský tábor ovládaný pákistánskou armádou....

Výběr článků

Načítám