Hlavní obsah

Korejec se pokusil upálit, chtěl odškodné za havárii tankeru

SOUL

Jihokorejský obchodník Či Čang-hwang se pokusil upálit na páteční demonstraci, jejíž účastníci požadovali vyšší odškodné za prosincovou ekologickou katastrofu způsobenou havárií ropného tankeru. Uvedl to mluvčí nemocnice, kam byl Či v kritickém stavu převezen.

Článek

Šestapadesátiletý Či nejprve vypil láhev jedovatého herbicidu. Potom vyběhl na pódium, polil se ředidlem a zapálil se. Po činu byl převezen do místní nemocnice, jeho stav je vážný.

"Vypil smrtelnou dávku herbicidu," řekl mluvčí zdravotnického ústavu Pak Če-ho. "Je jen malá šance, že to přežije," dodal.

foto: Reuters/Wang Tae-Suk/The Hankook Ilbo

Či patřil mezi přibližně 10 000 demonstrantů, kteří se shromáždili v teanském okrese, který je asi 150 kilometrů jihozápadně od Soulu a byl nejhůř zasažen prosincovou ekologickou katastrofou.

Havárie tankeru Hebei Spirit Po nehodě hongkongského tankeru 7. prosince vyteklo do moře více než 10 000 tun ropy, která připravila zdejší rybáře o práci a zničila místní pláže. Korejská vláda slíbila postiženým oblastem finanční pomoc, obyvatelé ji však kvůli byrokratickým průtahům ještě nedostali. Na začátku ledna se na protest proti zpožděním při výplatě odškodného otrávili jeden rybář a jeden majitel ústřicové farmy. Na odklízení následků havárie se podílelo více než milión lidí, postižené pobřeží se však stále ještě nepodařilo zcela vyčistit. Experti se obávají, že oblast se bude se škodami po nejhorší korejské ekologické havárii vyrovnávat ještě léta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám