Hlavní obsah

Stoupající moře ohrožuje čínská města, Jang-c'-ťiang vysychá

Novinky, rei, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Hladina moře u Šanghaje a dalších čínských pobřežních měst se zvedá alarmující rychlostí, oznámily ve čtvrtek státní úřady. Skutečnost s sebou nese mnoho problémů, mimo jiné hrozbu kontaminace zdrojů pitné vody. Nedostatkem vody trpí kvůli rekordnímu suchu také oblasti v povodí řeky Jang-c'-ťiang, jejíž hladina je na 140letém minimu.

Článek

Zatímco u Šanghaje se hladina moře za poslední tři dekády zvedla o více než 11 centrimetrů a u průmyslového přístavu Tchienťin jihovýchodně od Pekingu dokonce o 19 cm, v nejdelší asijské řece Jang-c'-ťiang je nejméně vody od roku 1866.

Odborníci tvrdí, že hlavními příčinami jsou změny klimatu a lidská činnost, kterou představuje průmyslové znečišťování a vyčerpávání zdrojů podzemní vody na pobřeží. Podle zprávy čínských úřadů se zhoršila i kvalita vod. Důsledkem jsou předpovídané ekonomické ztráty a ohrožení přírodních druhů jako sviňucha, jeseter nebo jeřáb.

Oblasti se potýkají s problémem ohrožení zdrojů pitné vody (Šanghaj má už potíže s dodávkami pro svých 20 miliónů obyvatel), farmáři ve vnitrozemí se obávají rozšíření nemocí hlodavci. Dlouhá řeka přestává být v důsledku sucha splavnou, což způsobuje problémy distributorům i výrobcům.

Jang-c'-ťiang je zdrojem vody pro stovky miliónů Číňanů a tisíce továren v deltě, které se na celostátní produkci podílejí 40 procenty.

Vláda v Pekingu rovněž ve středu oznámila, že nejvíce prosperující provincii Kuang-tung trápilo v uplynulém roce rekordně znečištěné ovzduší a také míra znečištění jejích pobřežních vod překročila povolené limity.

Reklama

Související články

Čínští řidiči Den bez aut nedodržují

K světovému Dni bez aut se v sobotu přidala i Čína. Řidiči v metropoli Pekingu jej však podle pozorovatelů příliš vážně neberou a město se halí do smogu stejně...

Výběr článků

Načítám