Hlavní obsah

Suharto bojuje s infekcí, jeho stav je kritický

– JAKARTA

Zdravotní stav bývalého indonéského prezidenta Suharta se v úterý zhoršil. Suharto, který je od počátku ledna hospitalizován v jakartské nemocnici, bojuje s řadou infekcí.

Foto: Dadang Tri , Reuters

Suhartova dcera Siti Rukmana u exprezidentova lůžka

Článek

Suharto zůstává se zápalem plic napojen na podpůrných přístrojích. Jeho stav je proměnlivý, nadále je ovšem kritický.

Členové Suhartovy rodiny dříve uvedli, že souhlasí s případným odpojením Suharta od přístrojů. Doktoři z nemocnice Pertamina však v úterý uvedli, že 86letého exprezidenta neodpojí, dokud nepřestanou pracovat všechny orgány.

V pondělí se u Suhartova lůžka vystřídala řada hostů včetně prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona, viceprezidenta Jusufa Kally nebo někdejšího malajsijského premiéra Mahathira Mohameda.

Suharta převezli do nemocnice 4. ledna. Ošetřující lékař oznámil, že exprezident je ve velmi kritickém stavu a selhávají mu plíce, srdce a játra.

Suharto

Narodil se 8. června 1921 a někdy je nazýván též Hadži nebo el Hadž Mohamed Suharto.

Suharto se v Indonésii prodral k moci v roce 1965 po údajném komunistickém pokusu o puč. O dva roky později formálně nahradil prezidenta Sukarna. V 70. a 80. letech pak prosadil modernizační programy, které vyvedly největší muslimskou zemi na světě (asi 210 miliónů muslimů) z chudoby k relativní prosperitě.

Jeho kritici ho obviňují z represí a z odpovědnosti za vážné porušování lidských práv. Poté, co se v roce 1965 ujal moci, zahájil masové čistky mezi levicovými oponenty. V následujících desetiletích byly statisíce lidí zabity nebo uvězněny. Později byl také obviňován z korupce a ze zpronevěry 571 miliónů dolarů (10,1 miliardy korun), které měl prostřednictvím charitativních nadací převést na přátele a rodinné příslušníky. Ze všech těchto činů se však nikdy před soudem nezodpovídal.

Indonéský soud v květnu 2006 trestní řízení proti Suhartovi zastavil s tím, že jeho zdravotní stav proces neumožňuje. Řízení v civilní žalobě, která se týká náhrady škod ve výši 1,4 miliardy dolarů, však pokračuje.

Z funkce prezidenta Indonésie donutily Suharta odejít po 32 letech vlády masové protesty v čele se studenty v roce 1998. Asii tehdy zachvátila finanční krize a Indonésie čelila stoupajícím cenám a nespokojenosti.

Bývalý armádní generál byl několikrát hospitalizován už dříve, zejména kvůli střevnímu krvácení a mrtvicím. Následkem bylo poškození mozku a neschopnost vyjadřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám