Hlavní obsah

Austrálie odvolala prodej uranu do Indie

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Australská vláda v úterý zrušila plánovaný prodej uranu do Indie. Canberra své rozhodnutí zdůvodnila tím, že Dillí nepatří mezi signatáře Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Článek

"Šli jsme do voleb s důležitým politickým závazkem, že nebudeme vyvážet uran do států, které nepodepsaly Smlouvu o nešíření jaderných zbraní," vysvětlil ministr zahraničí Stephen Smith pozici vlády labouristického premiéra Kevina Rudda indickému zvláštnímu vyslanci v Perthu.

Austrálie má největší zásoby uranu na světě.

Konzervativní vláda předchozího premiéra Johna Howarda, kterého Rudd porazil v listopadových volbách, v srpnu uzavřela s Indií základní dohodu o plánovaném prodeji uranu, nedohodla se však na přesných podmínkách kontraktu.

Smlouva o nešíření jaderných zbraní

Povoluje obchod s jadernými materiály pro mírové využití, zakazuje však svým signatářům vývoj nukleárních zbraní. Smlouvu podepsalo 188 zemí, mezi jejími signatáři chybí vedle Indie také Pákistán, Kuba, Izrael a KLDR.

Howard vývoz uranu obhajoval s odkazem na snižování emisí skleníkových plynů. Jaderná energie podle něj byla jedinou možností, jak Dillí mohlo zajistit své rostoucí energetické nároky bez stavby dalších uhelných elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám