Hlavní obsah

Pákistánská opozice nečekaně připustila spolupráci s Mušarafem

– ISLÁMÁBÁD
Novinky, aš, Novinky, Guardian, DPA

Největší pákistánská opoziční partaj, Pákistánská lidová strana (PPP), by mohla po volbách spolupracovat s vládou prezidenta Parvíze Mušarafa. Uvedl to podle listu Guardian v pondělí mluvčí PPP, přestože strana doposud obviňovala Mušarafa z podílu na atentátu své vůdkyně Bénazír Bhuttové. Bhuttová byla zavražděna při atentátu 27. prosince.

Článek

Mluvčí strany PPP na otázku, zda je možná spolupráce s Mušarafem, odpověděl: „všechny možnosti jsou otevřené“. Mluvčí PPP Farhatullah Babar své vyjádření dovysvětlil: „Jsou tu mosty, které přejdeme, když oni přijdou.“

PPP se tak vrací k původní dohodě, kterou sjednala Bhuttová s Mušarafem před kontroverzními prezidentskými volbami. Podle této dohody si měli rozdělit moc, Mušaraf by se stal prezidentem a Bhuttová se pokusila získat ve volbách křeslo premiérky. Dohoda se rodila velmi těžce, nakonec však Mušaraf ustoupil, stáhl stará obvinění Bhuttové z korupce a umožnil jí návrat do země.

Když Mušaraf po prezidentských volbách vyhlásil 3. listopadu výjimečný stav a opakovaně uvalil na Bhuttovou domácí vězení, aby se nemohla zúčastnit zakázaných opozičních mítinků, což zdůvodnil obavami o její bezpečnost, Bhuttová oznámila, že dohody vypovídá. Sdělila, že s Mušarafem už spolupracovat nebude, vyzvala ho, aby odstoupil, a pokusila se sjednotit celou pákistánskou opozici.

Spojení s Mušarafem míří proti fundamentalistům

Očekává se, že opozice parlamentní volby přeložené na 18.února vyhraje. Podle průzkumů by měla obsadit asi dvě třetiny křesel v pákistánském parlamentu. Někteří analytici předpokládají, že většinu může získat dokonce jediná z opozičních stran - . PPP.

Spojení PPP s Mušarafem se považuje za nestabilní a zřejmě pouze krátkodobé kvůli mnoha rozporům. Na druhou stranu ale představuje spojení dvou sekulárních sil v zemi, které čelí nárůstu síly muslimských radikálů. Skupiny napojené na Tálibán se Islámábádu jen obtížně daří zadržovat při hranicích s Afghánistánem.

Parvíz Mušaraf

- narozen 11. srpna 1943 v indickém Dillí

- základní vzdělání nabyl v pákistánském Karáčí, kam s rodinou přesídlil v roce 1947 po rozdělení britské Indie

- do armády vstoupil za vojenského režimu Ajúba Chána v roce 1964

- vystudoval prestižní vojenské školy v Kvétě a Kakulu

- generálporučík, 1995

- náčelník štábu pozemních sil, říjen 1998-12.10.1999

- předseda Národní bezpečnostní rady, 25.října 1999-

- předseda vlády, říjen 1999-listopad 2002

- prezident republiky, 20.června 2001-

- vrchní velitel ozbrojených sil, červen 2001-28. listopadu 2007

- v úřadu přežil několik pokusů o atentát 

- kromě jazyka urdú a angličtiny ovládá téměř dokonale turečtinu

- rád hraje bridž, golf a badminton

- jeho oblíbeným politikem je Abraham Lincoln; obdivuje zakladatele tureckého státu Kemala Atatürka

- je ženatý, manželka Sebha; má ženatého syna a vdanou dceru, syn a bratr žijí v USA

V pondělí byla napadena kolona pákistánské armády při hranicích s Afghánistánem. V přestřelce padlo sedm vojáků. Zabito bylo 23 útočníků napojených zřejmě na Tálibán. Pákistán do kmenových oblastí při hranicích s Afghánistánem vyslal už sto tisíc vojáků.

Reklama

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Výběr článků

Načítám