Hlavní obsah

Bývalý indonéský diktátor Suharto je v kritickém stavu

JAKARTA

Bývalý indonéský prezident Suharto je ve velmi kritickém stavu. Sdělil to jeho lékař Marjo Subiandono, podle něhož Suhartovi selhává většina orgánů. Stav 86letého Suharta je „alarmující“, dodali v neděli lékaři.

Článek

Suharto byl do nemocnice přijat před týdnem. Selhávaly mu ledviny, měl málo červených krvinek. Jeho stav se opět zhoršil. „Nyní je ve velmi kritickém stavu, mnohem horším než včera,“ řekl jeho lékař Marjo Subiandono.

Suharto v minulých dnech dobře reagoval na transfúzi krve a dialýzu ledvin. To už neplatí.

Bývalý generál byl na pokraji smrti už v pátek, uvedl lékař, který si nepřál být jmenován. Jeho rodina ale trvala na tom, aby byl umístěn na plicní ventilátor. V sobotu se po páteční krizi jeho stav mírně zlepšil.

Suharto, který autokraticky vládl Indonésii 32 let, odstoupil z prezidentské funkce v roce 1998 po masových protestech v době hluboké ekonomické a sociální krize. Poté byl obžalován z korupce a zpronevěry 571 miliónů dolarů z veřejných fondů, které údajně prostřednictvím charitativních nadací převedl na přátele a členy své rodiny.

V roce 2000 ovšem indonéský soud řízení se Suhartem zastavil s odůvodněním, že jeho zdravotní stav soudní proces nedovoluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám