Hlavní obsah

Východní Austrálii sužují nejhorší záplavy za 20 let

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Východní Austrálii sužují záplavy, jež meteorologové označují za nejhorší za posledních 20 let. Vytrvalé deště trápí tisíce lidí ve státech Nový Jižní Wales a Queensland.

Článek

Silné bouřky trápí východ Austrálie od konce minulého týdne. Řeky se vylily z břehů, voda vzala řadu cest a mostů a tisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů.

V nejlidnatějším Novém Jižní Walesu byl na řadě míst vyhlášen stav přírodní katastrofy, stejně jako v sousedním Queenslandu. Lidem v postižených oblastech dodávají potraviny a materiál vládní helikoptéry.

Záplavy se postupně zmírňují, úřady však varují, že některé obce mohou zůstat odříznuty od světa ještě týden. „Asi tři tisíce lidí stále zůstávají v izolaci,“ řekl mluvčí záchranářů v Novém Jižní Walesu Phil Campbell. Na 700 osob vracejících se z hudebního festivalu na ostrově v severozápadní části státu se nemohlo z ostrova dostat poté, co se zřítil most spojující ostrov s pevninským městem Tenterfield. „Ti lidé jsou tam už tři dny a možná tam zůstanou až do zítřka,“ řekl mluvčí.

Bouře neudeřily jen na východním pobřeží. V hlavním městě Severního Teritoria Darwinu zůstaly po víkendovém cyklonu Heleně vyvrácené stromy a sloupy elektrického vedení.

Bouře posledních dní postihly Austrálii po měsících sucha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám