Hlavní obsah

Mušaraf je nespokojen s vyšetřováním atentátu na Bhuttovou

Novinky, aš, Novinky, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf není spokojen s vyšetřováním atentátu na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou, která stála v čele opozice. Uvedl to ve čtvrtek. Do země již míří britští detektivové ze Scotland Yardu, opozice ale žádá vyšetřování ze strany OSN.

Článek

Parvíz Mušaraf sdělil, že se stávajícím vyšetřováním „není plně spokojen“. Podle Mušarafa se nepodařilo vyjasnit přesnou příčinu smrti. Ministerstvo vnitra uvedlo, že zahynula, protože si rozbila lebku, když se ukrývala ve voze se stahovací střechou. Její příznivci, ale uvádějí, že byla zastřelena.

Mušaraf však věří, že vláda a tajné služby se nepokoušejí skrýt nějaká „tajemství“ o týden starém atentátu v Rávalpindí.

Členové Pákistánské lidové strany, v jejímž čele stála Bhuttová, už několikrát zmínili možné zapojení tajných služeb do atentátu. Bhuttová mínila předat americkým kongresmanům zprávu o plánech pákistánské tajné služby zmanipulovat volby.

Příznivcům Bhuttové hrozí pronásledování

Tisíce příslušníků a příznivců Pákistánské lidové strany čelí obviněním z výtržností. Po atentátu na Bhuttovou v zemi zavládlo násilí, které si vyžádalo přes padesát obětí. většina jich pocházela z její domovské provincie Sindh. Policie tvrdě zasáhla.

Vysoký představitel strany v provincii Ahmad Churo uvedl, že v policejních zprávách o násilí ze všech oblastí provincie byly jmenovány tisíce lidí pracujících pro PPP. Neuvedl však, kolik jich bylo zatím zatčeno. Další vysoký představitel PPP Babar Avan sdělil, že obvinění ze žhářství a výtržností ve 4000 policejních zprávách čelí asi 20 000 členů a příznivců PPP. Ministr vnitra provincie Achter Zamin ale odmítl potvrdit tato čísla.

Reklama

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Výběr článků

Načítám