Hlavní obsah

Čína začne usmrcovat odsouzené injekcí

Novinky, BBC, rei
PEKING

Čína zavede praxi popravování odsouzených na smrt injekcí namísto dosavadního zastřelení. Oznámil to viceprezident vrchního soudu provincie Ťiang Singčchang. Čína se řadí mezi země, v nichž se ročně vykoná největší počet poprav na světě.

Článek

Úřady zatím nesdělily žádný časový rozvrh uskutečnění plánovaných změn, nejdřív se ale zaměří zejména na centrální a západní regiony země. Změnu prý podpořily i čekatelé na popravu a jejich rodiny.

Peking se snaží justiční systém reformovat. Vloni dostal nejvyšší soud od vlády příkaz omezit počet rozsudků trestů smrti. Úplně trest zrušit, jak to po Číně požadují mezinárodní ochránci lidských práv, se však úřady nechystají. „Nemůžeme hovořit o zrušení trestu smrti, aniž bychom vzali v potaz základní skutečnosti a podmínky společenské bezpečnosti,“ řekl soudce Siao Jang.

Organizace Amnesty International tvrdí, že v roce 2006 bylo v Číně popraveno nejméně 1010 lidí, což představuje více než 60 procent poprav v celém světě za uvedené období. Amnesty přitom dodává, že je to jen vrcholek ledovce, neboť svůj odhad vypracovala jen na základě informací z médií. Čína žádnou oficiální statistiku poprav nevede.

Trest smrti v Číně

V Číně podle světových organizací popraví ročně více lidí, než ve zbytku světa. Trest smrti dostávají nejen vrahové a násilníci, ale také drogoví obchodníci, lidé shledaní vinnými z loupeží či daňových a finančních podvodů. Pozorovatelé tvrdí, že řada rozsudků se zakládá na základě přiznání bez řádného soudu. Soudní procesy mnohdy v zemi trvají necelý den.

Praxe užívání injekcí se stala v posledních měsících předmětem vášnivých debat ve Spojených státech. Nejvyšší soud se v současnosti zabývá stížností dvou odsouzenců na smrt, kteří tvrdí, že metoda je příliš bolestivá a způsobuje nadměrné utrpení. V USA byly zaznamenány případy, kdy smrtící injekce nezabrala okamžitě a odsouzený umíral několik minut v panice a bolestech.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínské soudy mají snížit počet trestů smrti

Čína zřejmě v blízké budoucnosti omezí počet rozsudků smrti. Čínský Nejvyšší soud nařídil soudům, aby s rozsudky smrti šetřily. Podle textu, který zveřejnil...

Výběr článků

Načítám