Hlavní obsah

V Súdánu zastřelili amerického diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

Při útoku neznámých ozbrojenců na automobil amerického diplomata Johna Granvillea v súdánské metropoli Chartúmu byl na místě zabit Američanův súdánský řidič. Granville byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice, kde odpoledne zemřel.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Na auto stříleli neznámí pachatelé z jiného vozidla necelé dvě hodiny po pondělní půlnoci. Američan pracoval pro americkou Agenturu pro mezinárodní rozvoj, která je aktivní hlavně na jihu Súdánu. Střely ho zasáhly do břicha, do ruky a do hlavy.

Americké velvyslanectví oznámilo, že spolupracuje při vyšetřování incidentu. Střelci ani motiv útoku nejsou známi. Vyloučit se nedá běžný kriminální čin a souvislost s oslavami Nového roku. Ty se v Súdánu týkají jenom křesťanských čtvrtí, v nichž v tomto ročním období bývá tradičně posilována policie.

Tiskové agentury připomínají, že by mohlo jít i o reakci na americkou pozici vůči súdánskému Dárfúru. V těchto dnech mají odpovědnost za tuto oblast převzít společně mírové síly OSN a Africké unie. Má to zvýšit šanci na vyřešení humanitární krize v této části Súdánu.

Washington obviňuje súdánské úřady z genocidy, při níž v Dárfúru zahynulo za pět let 200 000 lidí. Chartúm hovoří o 9000 obětech.

Reklama

Výběr článků

Načítám