Hlavní obsah

EU zpochybnila volby v Keni, násilí v zemi narůstá

NAIROBI
Aktualizováno

Pozorovatelé EU zpochybnili prezidentské volby v Keni, uvedla v úterý BBC. Podle jejich názoru volby neodpovídaly mezinárodním standardům. Opozice znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho také neuznala a v zemi se šíří násilí.

Článek

Šéf pozorovatelů Evropské unie Alexander Graf Lambsdorff uvedl, že tyto volby postrádají důvěryhodnost. Tisíce policistů a vojáků se po celé zemi snaží bránit nepokojům, které následovaly po Kibakiho sporném volebním vítězství.

Počet mrtvých stále narůstá, podle některých agentur již při potyčkách zemřelo přes 250 lidí. Česká republika varuje občany, aby se cestám do Keni vyhnuli.

Podle agentury DPA dochází v zemi benzín i potraviny. Většina obchodů má zavřeno, některé lidé vykoupili, když se ze strachu rozhodli předzásobit. Část obyvatel z krizových oblastí raději opustila své domovy.

Protestující stoupenci poraženého opozičního kandidáta Raily Odingy tvrdí, že výsledky čtvrtečních prezidentských a parlamentních voleb byly zfalšovány. Střety mezi stoupenci dvou hlavních uchazečů o post hlavy státu se vyhrotily po nedělním vyhlášení výsledků voleb.

Spojené státy, které původně blahopřály Kibakimu ke znovuzvolení, se nyní k situaci v Keni vyjadřují mnohem zdrženlivěji. Vyslovovaly obavy z "vážných problémů", které doprovázely sčítání hlasů, a vyzvaly keňské představitele, aby upustili od násilí.

"Mámě vážné obavy, a vím, že ostatní je mají také, že sčítání hlasů bylo neregulérní. Domníváme se, že je důležité, aby tyto obavy... byly vyřešeny ústavní a právní cestou," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám