Hlavní obsah

Pákistán se pře, jak Bhuttová zemřela

– ISLAMÁBÁD • Aktualizováno

Kolem smrti vůdkyně pákistánské opozice Bénazír Bhuttové se objevilo hned několik otazníků. Politici v zemi se přou o to, co Bhuttovou zabilo, zda úder do hlavy nebo střelba. Mluvčí pákistánské al-Kájdá také popřel, že by za atentátem stála místní "pobočka" této organizace.

Článek

Bhuttová zemřela během atentátu ve čtvrtek odpoledne. Nejprve se tvrdilo, že ji zabily dva zásahy střelnou zbraní. V pátek ale pákistánská vláda vydala prohlášení, že v jejím těle nebyly nalezeny žádné střely a Bhuttová zemřela na poranění hlavy. Udeřila se, když se pokoušela skrýt před střelbou.

Straničtí kolegové Bhuttové ale tvrdí, že v jejím těle kulky byly.

"Viděla jsem zranění střelnou zbraní na zadní části její hlavy a další ránu z druhé strany, kudy kulka vyšla. Byla jsem mezi lidmi, kteří její tělo omývali před pohřbem. Nemohli jsme ji vlastně ani řádně omýt, protože rána stále trochu prosakovala. Ztratila velké množství krve," řekla její mluvčí Sherry Rehmanová.

Vláda tvrdí, že lékaři v těle kulky nenašli. Manžel političky nedovolil pitvu. Tělo bylo v pátek pohřbeno v rodinném mauzoleu.

Al-Kajdá: na ženy neútočíme

Páteční verzi, že za atentátem stojí pákistánská al-Kajdá nyní popírá její mluvčí Maulána Umar. "Zásadně to popíráme. Lidé z našich kmenů dodržují určité zvyklosti. Na ženy neútočíme. Je to spiknutí, za nímž stojí vláda, armáda a tajná služba. Je to divadlo," řekl. Zároveň zdůraznil, že jeho skupina bojuje výhradně proti USA a nepovažuje pákistánské politiky za své nepřátele.

V prohlášení ale doplnil, že to "byla dobrá práce". Nad smrtí Bhuttové ale vyjádřil lítost. Telefonicky mluvil s agenturou AFP.

O tom, že za smrtí Bhutové stojí al-Kajdá, informovala v pátek pákistánská vláda. Zachytila prý telefonát, v němž to říká šéf pákistánské al-Kájdy Bajtulláh Mahsúd.

Volby jsou ohroženy

V zemi už třetí den panují nepokoje. Na demonstraci proti vládě se ve městě Láhaur sešlo 10 000 lidí. Ochromeno je i město Karáčí.

V Pákistánu se 8. ledna mají konat volby. Podle volební komise jsou ohroženy. Zda proběhnou a kdy, se rozhodne v pondělí.

Premiér Muhammad Míán Súmrú v pátek řekl, že vláda zatím s odkladem voleb nepočítá, i když opoziční politik Naváz Šaríf chce volby bojkotovat.

Kdo byla Bénazír Bhuttová:

Bénazír Bhuttová se narodila 21. června roku 1956 v Karáčí jako dcera pákistánského politika Z. A. Bhutta. V letech 1970-77 vystudovala v USA a Velké Británii politické vědy a ekonomii na Harvardské univerzitě a na univerzitě v Oxfordu.

V roce 1977 se vrátila do Pákistánu, po vojenském převratu generála Z. Haka a popravě otce se Bhuttová stává se členkou opoziční Pákistánské lidové strany, kterou založil její otec. V letech 1982-86 působila jako její předsedkyně. V roce 1984 je Bhuttová Hakovým režimem donucena k emigraci, do Pákistánu se vrací až v roce 1986 po zrušení výjimečného stavu.

V roce 1988, po smrti generála Haka a po vítězství Pákistánské lidové strany v parlamentních volbách se stala předsedkyní pákistánské vlády. V roce 1990 je Bhuttová na nátlak armády donucena k abdikaci, od roku 1993 opět stála v čele vlády, v době vnitropolitické krize byla nicméně donucena se svého mandátu v roce 1996 vzdát.

V roce 1999 byla Bhuttová obviněna z korupce, od té doby žila v exilu. Do Pákistánu se po dohodě na dělení moci s generálem Parvízem Mušarafem vrátila v říjnu 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Kajda se přihlásila k zabití Bhuttové

Teroristická síť Al-Kajda se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční vražedný atentát na pákistánskou opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. V pátek...

Výběr článků

Načítám