Hlavní obsah

Pákistán pohřbil Bhuttovou, v zemi propuká násilí

• Aktualizováno

Bénazír Bhuttová, zavražděná pákistánská opoziční politička, byla v pátek pohřbena ve svém rodném městě Garhi Khuda Bakš. Pohřbu se zúčastnily davy lidí, jejich počet je odhadován na několik set tisíc. U rakve kráčel její manžel Ásif Alí Zardárí, který na pohřeb přiletěl z Dubaje, kde Bhuttová žila posledních osm let v exilu.

Článek

Bhuttová byla pochována v rodinném mauzoleu vedle svého otce někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.

Bhuttová byla pochována v rodinném mauzoleu vedle svého otce někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.

Uvnitř impozantního mauzolea se třemi kupolemi odříkal muslimský duchovní pohřební modlitby, zatímco shromáždění zvedali dlaně před obličej a třikrát zpěvavě zopakovali: "Alláhu akbar (bůh je veliký)."

Snímek Bénazír Bhuttové několik okamžiků před smrtí. Foto: REUTERS/Reuters TV

Po tvářích Ásifa Alího Zardárího se kutálely slzy, když rakev s jeho manželkou klesala do hrobu. Syn Bilavál vypadal hluboce šokován.

Po tvářích Ásifa Alího Zardárího se kutálely slzy, když rakev s jeho manželkou klesala do hrobu. Syn Bilavál vypadal hluboce šokován.

Před mauzoleem skandoval dav hesla vinící ze smrti Bhuttové pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. "Zničte Mušarafa, zabil naši vůdkyni," křičeli lidé a "Jsme sirotci, Bénazír byla nevinná."

Modlící se předáci Pákistánské muslimské ligy na pohřbu opoziční vůdkyně.foto: ČTK/AP

"Al-Káida ji nezabila, tomu nevěříme. Zabila ji vláda," křičel jeden z místních vesničanů.

V Pákistánu při nepokojích minimálně 25 mrtvých

Nejméně 25 mrtvých si v pátek vyžádaly násilnosti, které v Pákistánu po atentátu na Bhuttovou vypukly. Šest lidí zemřelo při pumovém útoku na předvolební shromáždění provládní strany Pákistánská muslimská liga Kaide Azam (PML-QA) v údolí Svát na severozápadě Pákistánu.

:. V Pákistánu vypukly po atentátu na Bhuttovou velké nepokoje.foto: ČTK/AP

Mezi oběťmi je i kandidát této strany pro lednové parlamentní volby a jeho dva poradci. Dalších devatenáct osob se stalo obětí pouličních nepokojů.

Ministerstvo také zveřejnilo videozáznam, který ukazuje poslední okamžiky ze života Bhuttové. Jeho mluvčí k tomu poznamenal, že politička zemřela, když se chtěla schovat před střelbou a hlavou narazila do posuvné střechy v autě, a že v jejím těle nebyl oproti dřívějším tvrzením nalezeny žádné kulky ani úlomky nálože.

Šéfka pákistánské opozice si podle mluvčího rozbila hlavu o páku ovládající posuvnou střechu auta, když se ji snažila zavřít, aby se při atentátu ochránila uvnitř vozidla. Předtím z otevřené střechy auta zdravila své příznivce po ukončení předvolební akce.

Al-Kajdá chce destabilizovat zemi

K atentátuna Bhuttovou se přihlásila organizace Al-Kajdá. Podle pákistánského ministra vnitra chce organizace zemi destabilizovat. "Zachytili jsme zpravodajské informace, podle kterých je za vraždou (Bhuttové) Al-Kajdá," prohlásil mluvčí úřadu.

"Počet mrtvých při pouličních násilnostech, žhářství a střetech stoupl na devatenáct," řekl oficiální činitel, který si nepřál být jmenován. "Osmnáct lidí bylo zabito v provincii Sindh a jeden v Páňdžábu," dodal.

Policie rozehnala dav střelbou

V provincii Sindh, odkud Bhuttová pocházela a která je baštou jejích stoupenců, dala provinční vláda ozbrojeným silám právo rozhánět protesty ostrou střelbou. "Ano, střílejte na každého, kdo chce ohrozit život obyčejných lidí a poškodit veřejný majetek," prohlásil podle ministr vnitra sindhské vlády Akhtár Zaman.

Povolení ke střelbě už využila policie ve městě Hajdárábád, kde začala střílet do davu, jehož protesty se zvrhly v násilnosti. "Začali jsme střílet, když se protesty změnily v násilnosti a nám se nepodařilo dav rozehnat. Pět lidí bylo postřeleno," citoval Reuters policejního důstojníka Abdula Kádira Summóa.

:. Při nepokojích v Pákistánu zemřelo již několik desítek lidí.foto: Reuters

V Karáčí, největším pákistánském městě a hlavním městě provincie Sinh, během noci skupiny mladíků zapalovaly automobily a obchody. "Od uplynulé noci tu byla napáchána spousta škod. Obchody, auta i vládní budovy byly vypáleny," řekl vysoký místní policejní důstojník Azhár Alí Farúkí.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Výběr článků

Načítám