Hlavní obsah

V Nepálu se zřítil most, nezvěstných jsou stovky

Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMANDÚ

V odlehlé oblasti Nepálu se v úterý zřítil ocelový závěsný most přes řeku Bheri. Při pádu zahynulo nejméně 11 lidí lidí. Panují obavy, že počet obětí rapidně vzroste, protože nezvěstných je několik set. Policie uvádí, že na mostě bylo čtyři sta lidí.

Foto: Profimedia.cz

Některé asijské mosty nejsou příliš bezpečné. (Ilustrační foto)

Článek

Deset mrtvých těl jsme našli na břehu řeky. Jedenáctý člověk podlehl zraněním při převozu do nemocnice," řekl telefonicky agentuře AFP policejní důstojník Mithe Thapa Čettri. "Předpokládáme, že bilance bude stoupat," dodal.

Půlkilometrový most se zřítil u vesnice Čunču ležící asi pět set kilometrů západně od hlavního města Nepálu Káthmandú. Stovky lidí se pohřešují, protože se zřítili do údolí řeky Bheri, kterou je obtížné přeplavat. Jistou šancí je, že v zimě, je hladina nižší a proud slabší. Do bezpečí se podařilo doplavat asi stovce lidí. Vrtulník přepravil 35 zraněných, většinou žen a dětí, do nemocnice. 

Pátrání po pohřešovaných komplikuje nejen blížící se noc, ale také zima a neschůdný terén podél břehů. Záchranné práce ztěžuje nepřístupnost oblasti. „Odlehlost oblasti a špatné komunikace zdržují záchranné práce,“ uvedl nejvyšší představitel oblasti Kumar Pandej. Podle něj už byly povolány posily z nejbližších větších měst Nepalganž a Surkét a dokonce i helikoptéry, které mají v údolí řeky pátrat po lidech, které proud odnesl pryč.

Podle prvních informací se zdá, že jeden z pilířů mostu povolil pod davem poutníků, kteří mířili na náboženskou slavnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám