Hlavní obsah

V Thajsku sestavuje koalici strana svrženého premiéra

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČTK
BANGKOK

V nedělních parlamentních volbách v Thajsku zvítězila Strana lidové moci (PPP), v níž působí stoupenci sesazeného premiéra Tchaksina Šinavatry. V pondělí její mluvčí oznámil, že sestaví vládu, i když nemá nadpoloviční většinu. Podle jeho slov získala PPP podporu menších stran, neoznámil však jakých.

Článek

„Další strany souhlasily připojit se ke koalici, která by měla mít nadpoloviční většinu křesel v parlamentu, uvedl tajemník PPP Surapong Suebwobli.

Strana lidové moci získala 232 míst ve 480členném parlamentu, oznámila v pondělí ústřední volební komise. Největší rival PPP, Demokratická strana (DP), získala 165 mandátů. O zbytek míst v zastupitelském sboru se podělí pět menších uskupení, dvě významnější už naznačila, že se koalici nebrání. Demokratická strana koalici vyloučila.

Menší parlamentní strany se ale mohou dostat pod tlak generálů, kteří loni v září svrhli tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatru a rozpustili jeho stranu Thajci milují Thajsko. Předseda PPP Samak Suntcharavedž již před volbami prohlásil, že v případě svého vítězství umožní Šinavatrovi a jeho spolupracovníkům nejen návrat do Thajska, ale také zruší pětiletý zákaz politické činnosti, který na ně uvalila junta kvůli korupci.

Někdejší ministerský předseda se ze svého londýnského exilu také už přesunul do Hongkongu a po úspěchu PPP oznámil, že se chce v únoru vrátit do vlasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Thajská armáda převzala moc, Bangkok zažil puč

Vysocí důstojníci thajské armády v čele se Sonthim Boonyaratkalinem se v úterý večer úspěšně pokusili o státní převrat. Armáda ustavila prozatímní vládu věrnou...

Výběr článků

Načítám