Hlavní obsah

Nepál přestane být monarchií za mír s maoistickými povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

Nepál přestane být monarchií a stane se republikou, když maoističtí povstalci ukončí svůj krvavý odboj a vstoupí do vlády. V sobotu to oznámil agentuře AFP nepálský ministr financí Rám Šaran Mahat jako jednu z podmínek mírové dohody, která byla v noci na sobotu uzavřena v Káthmándú.

Článek

"Uzavřeli jsme dnes dohodu o 23 bodech, podle níž maoisté vstoupí do vlády," řekl ministr, který v kabinetu zastupuje největší politickou formaci Nepálská kongresová strana. "Země bude vyhlášena federální demokratickou republikou s prozatímní ústavou, avšak toto rozhodnutí dojde naplnění až po volbách do ústavodárného shromáždění," dodal.

Ultralevičáci formálně ukončili desítku let trvající povstání koncem loňského roku, avšak v září z prozatímní vlády odešli s tvrzením, že v rámci mírového procesu nezískali odpovídající zastoupení. Již během prosince se konfliktní strany dohodly, že volby ústavodárného shromáždění se uskuteční v polovině dubna příštího roku.

Termín byl v minulosti dvakrát odložen, protože maoisté žádali o reformu volebního systému. Povstalci také požadovali okamžité zrušení monarchie, což označovali za klíčové pro zajištění svobodných a férových voleb rozhodujících o budoucnosti země.

"Bylo rovněž dohodnuto, že pokud by král konspiroval s cílem narušit volby, prozatímní parlament dvoutřetinovou většinou prosadí změnu země na republiku ještě před konáním voleb," uvedl Mahat. Povstalci podle něj naproti tomu ustoupili z některých dosavadních požadavků, například na ryze proporční volební systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám