Hlavní obsah

Pět desítek mrtvých při dalším masakru v Pákistánu

PÉŠÁVAR
Aktualizováno

Nejméně 50 lidí zabil v pátek sebevražedný atentátník na severozápadu Pákistánu. Další desítky lidí byly zraněny a počet obětí tak možná poroste. Nová vlna násilností následuje po zrušení výjimečného stavu v zemi prezidentem Parvízem Mušarafem.

Foto: Ammad Waheed, Reuters

Modlící se lidé na místě po výbuchu zanechali své pokrývky hlav.

Článek

Útočník se vyhodil do povětří v usedlosti bývalého pákistánského ministra vnitra, který zde u příležitosti muslimského svátku přijímal návštěvníky. „Zrovna jsme odříkávali modlitby. Exploze mi málem zničila ušní bubínky,“ řekl jeden z nich. Exministr Aftab Ahmad Chán Šarpao vyvázl nezraněn.

K výbuchu došlo v Šarpaově rezidenci nedaleko mešity ve vsi vzdálené asi 40 kilometrů od Péšávaru na severozápadě země.

Šarpao donedávna býval ministrem vnitra, nyní se uchází o křeslo v nové sněmovně, která má vzejít z lednových voleb. Z pokusu o atentát vyvázl již v dubnu, kdy se sebevražedný útočník vyhodil do povětří na jeho shromáždění s voliči a zabil 28 lidí.

Divoké afghánské pohraničí

Péšávar je hlavním městem pákistánské Severozápadní pohraniční provincie, která sousedí s Afghánistánem. Tyto kmenové oblasti jsou považovány za útočiště stoupenců svrženého afghánského hnutí Tálibán a teroristické sítě Al-Kájda.

V zemi zahynulo při násilnostech jen od července na 400 lidí. Násilností mírně ubylo v době platnosti výjimečného stavu, který prezident Mušaraf na nátlak opozice a mezinárodního společenství zrušil minulý víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník zabil v Pákistánu šest lidí

Při útoku sebevražedného atentátníka v pákistánském údolí Svát zahynulo v neděli šest lidí. Mezi oběťmi byly i dvě děti, zemřel také policista. Sebevrah...

Výběr článků

Načítám