Hlavní obsah

Z věznice v Indii uprchly tři stovky trestanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ/ISLÁMÁBÁD

Nejméně 298 vězňů včetně 105 militantních maoistů uprchlo v neděli z věznice v centrální Indii, oznámila v pondělí indická agentura PTI. Po uprchlém vězni pátrají rovněž úřady v Pákistánu. Na severovýchodě Indie zase zabila nálož umístěná u cesty nejméně šest lidí cestujících v autobuse. Dvacet dalších osob zranila.

Článek

V době oběda ve věznici v Čatisgarhu jeden z maoistických vůdců využil situace a odzbrojil jednoho ze strážců. Postřelil tři další strážce a vzápětí se dalším maoistům podařilo zmocnit se šesti pušek a uniknout z areálu.

Podle policejních zdrojů byl útěk promyšlený. Ve věznici zůstalo jen zhruba osm desítek vězňů. Policie po uprchlých trestancích intenzivně pátrá. Věznice leží v oblasti, kde mají maoisté své bašty.

V Pákistánu uprchl muž podezřelý z terorismu

Také v Pákistánu pátrají po uprchlém vězni. Brit pákistánského původu Rashid Rauf podezřelý z přípravy teroristického útoku na letadla mířící z Británie do USA utekl v neděli z policejní vazby. Zmizel poté, co byl u soudu v metropoli Islámábádu. Způsob, jakým uprchl, je nejasný. Dva policisté, kteří ho měli na starost, byli podrobeni výslechu.

Rauf byl zatčen loni v srpnu, kdy se uskutečnila i vlna zatýkání v Británii kvůli odhalenému teroristickému spiknutí. Poplach tehdy narušil leteckou dopravu mezi Británií a zejména USA. Vyšetřování údajně ukázalo, že Rauf v Pákistánu "rekrutoval lidi a další osoby kontaktoval v Británii". Raufovi prý dával instrukce nejmenovaný představitel Al-Kájdy.

Pákistánský protiteroristický soud nicméně zrušil obvinění z terorismu proti Raufovi a činí ho odpovědným pouze za držení návodu na sestrojení bomby a za pobyt v Pákistánu bez platných dokladů.

Exploze nálože v indickém autobuse

Nejméně šest lidí zahynulo a 20 dalších bylo zraněno při výbuchu bomby v severoindickém státě Manipur. Nálož byla umístěna u cesty, po níž lidé v autobuse cestovali. Mnozí zranění jsou v kritickém stavu a počet obětí tak zřejmě poroste. Úřady z útoku viní místní povstalce.

Indičtí maoisté

Maoističtí ozbrojenci, kteří vedou permanentní boj s indickými bezpečnostními silami, jsou činní především ve venkovských a hlavně chudých oblastech střední a východní části Indie. Od 80. let minulého století tam usilují o založení nezávislého komunistického státu.

Jen za rok 2007 si na tomto území jejich akce vyžádaly na 800 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám