Hlavní obsah

Pákistánci si přejí okamžitou rezignaci Mušarafa

Novinky, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Většina Pákistánců si přeje okamžitou rezignaci prezidenta Parvíze Mušarafa, vyplývá z průzkumu amerického neziskového institutu International Republican Institute. Vůbec první průzkum po listopadovém vyhlášení výjimečného stavu v Pákistánu naznačuje nejistou pozici prezidenta před lednovými volbami a v USA vyvolává otázky ohledně další podpory Mušarafově režimu.

Článek

Okamžitou Mušarafovu rezignaci si přeje 67 procent Pákistánců, zatímco 70 procent se domnívá, že si jeho vládní strana nezaslouží 8. ledna znovuzvolení.

O regulérnosti voleb už nyní pochybuje opozice v čele s expremiéry Navázem Šarífem a Benázír Bhuttovou. Šaríf má zákaz kandidovat.

Pákistánci nejsou ani pro případnou koalici Mušarafa a Bhuttové. Proti řešení, které se zamlouvá Washingtonu, je 60 procent z nich. Naopak 58 procent vyslovilo podporu koalice opozičních stran, včetně Šarífovy. Toto spojenectví by za současného stavu podle průzkumu bylo zřejmě jediným řešením při formování nové vlády v demokratických mantinelech. Stranu Bhuttové by totiž podpořilo 30 procent voličů, zatímco Šarífovu 25 procent a Mušarafův blok 23 procent.

Otázky kolem Mušarafa se množí i v USA, které v něm vidí významného spojence v tzv. boji proti terorismu v regionu. Američané se významně podílejí na rozpočtu Mušarafova kabinetu.

Výjimečný stav platí v Pákistánu od počátku listopadu. Podle Mušarafa ho bylo nutné vyhlásit kvůli stupňujícím se útokům radikálů a zásahu justice do politiky. Prezident ho využil k postupu proti opozici a výměně nepohodlných soudců, kteří považovali jeho říjnové znovuzvolení za neústavní. Obměněný nejvyšší soud nakonec prezidenta ve funkci potvrdil, Mušaraf se však musel vzdát velení armády.

Reklama

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Volby v Pákistánu budou v lednu

Pákistánské parlamentní volby se budou konat do 9. ledna příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Parvíz Mušaraf. Prohlásil rovněž,...

Výběr článků

Načítám