Hlavní obsah

Jižní Korea bojuje s ropnou havárií

Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Asi 10 500 tun ropy, která od pátku unikala z poškozeného hongkongského tankeru Hebei Spirit, znečistila do pondělí už 40 kilometrů pobřeží. Zasažen je i námořní park Taen, kde hnízdí ptáci, a jehož písčité pláže si oblíbili turisté. Výši škod se zatím nepdoařilo vyčíslit.

Článek

"Zatím nemáme odhady o výši škod, které havárie napáchala," říká oficiální činitel jihokorejského ministerstva námořních záležitostí a rybolovu. "Teď se soustředíme na to, aby škody byly co nejmenší," dodal.

:. Korejci odstraňují ropu z pláží Foto: REUTERS

Náklady na vyčištění pobřeží však budou mnohem vyšší, než stála likvidace škod, které způsobil v roce 1995 na pobřeží únik ropy na jižním pobřeží země. Tehdy uniklo asi poloviční množství ropy. Očista pobřeží potrvá odhadem déle než měsíc.

:. Korejci odstraňují ropu ze znečištěného pobřeží. Foto: REUTERS

Do čištění pobřeží už se zapojilo 8800 policistů, vojáků i dobrovolníků a pobřežní stráž do akce nasadila 138 lodí, které rozmísťují námořní zábrany a sběrače i odsávače ropy. Nasazeny jsou i helikoptéry.

:. Korejské pobřeží znečištěné ropou Foto: REUTERS

Škody utrpí také turistický ruch, pláž Malipo ročně navštívilo na 20 miliónů turistů. Velké škody také utrpěli místní rybáři a farmy ústřic.

:. Ústřice pokryté ropou Foto: REUTERS

Jihokorejská vláda byla tvrdě kritizována, že na havárii tankeru reagovala pomalu a přispěla tak k velkému rozsahu škod. Ministerstvo námořních záležitostí a rybolovu v první zprávě uvedlo, že ropné skvrně potrvá asi 48 hodin, než dorazí k pobřeží. Po páteční havárii ale bylo už v sobotu pobřeží zamořené ropou. Havárii způsobil utržený jeřáb, který narazil do tankeru. K rychlému šíření skvrny přispěl silný vítr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám