Hlavní obsah

Při protestech v Barmě zahynulo nejméně 31 osob

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Při protestech v Barmě zahynulo 31 lidí. Sdělil to v pátek vysoký představitel OSN pro lidská práva Sergio Pinheiro. Je to dvakrát více než uváděla barmská vláda. Pinheiro uvedl i jména nových obětí.

Článek

Pinheiro v komentáři uvedl, že vládní údaje jsou „velkým podceněním skutečnosti“. Dodal, že nadále zůstává ve vězení 600 lidí ze 4000 zadržených při protestech z konce září. 74 osob je nezvěstných, což může znamenat, že počet obětí byl mnohem vyšší.

Barmská vláda přiznala patnáct obětí, dlouho ale uváděla jen deset mrtvých. Pinheiro konstatuje, že barmské úřady použily v září nepřiměřenou sílu a porušily základní zásady mezinárodního práva. Pořádkové síly použily proti demonstrantům, které vedli buddhističtí mniši, ostrou munici, slzný plyn, kouřové granáty, hole, obušky a praky.

Zmocněnec zjistil, že v Barmě je mnoho neoficiálních věznic a že v některých jsou vězni drženi v mimořádně krutých podmínkách. V rangúnské káznici Insein je například devět izolovaných místností zvaných vojenské psí cely. Místnosti o velikosti dvakrát dva metry střeží nepřetržitě 30 psů. Vězni se musejí obejít bez záchodů a bez větrání.

Reklama

Související články

Rada OSN odsoudila Barmu za potlačení protestů

Rada OSN pro lidská práva přijala v úterý rezoluci odsuzující barmský vojenský režim za násilné potlačení protivládních demonstrací z minulého týdne. Zároveň...

V Barmě zadrželi na 10 000 demonstrantů

Kolem deseti tisíc demonstrantů už zadržely a předvedly k výslechům barmské úřady. Většinou šlo o mnichy, kteří protesty vedli. Uvedla to ve čtvrtek...

V Barmě tajně spalovali zabité demonstranty

Barmská armáda tajně spalovala těla obětí zásahu proti demonstrujícím mnichům. S odvoláním na svědky to uvedl britský list Sunday Times. Diplomaté odhadují,...

Výběr článků

Načítám