Hlavní obsah

Doživotí pro filipínské muslimy za únosy a vraždy turistů

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Čtrnáct členů filipínské radikální muslimské skupiny Abú Sajáfa bylo ve čtvrtek odsouzeno na doživotí za únosy vraždy turistů. V květnu 2001 unesli skupinu dvaceti amerických a filipínských turistů, z nichž pět jich zemřelo. Sťali dva Filipínce a jednoho Američana. Další dva lidé zahynuli při osvobozovací operaci.

Článek

Turisty unesla skupina Abú Sajáfa na ostrově Palawan v květnu 2001 a převezla je na lodi na ostrov Basilan, kde je po dlouhé měsíce držela v hornatém terénu. Když selhala jednání, dva Filipínce a Američana Guillerma Soberu sťala.

Během dalších měsíců se části unesených podařilo utéci nebo byli propuštěni. V červnu 2002 armáda zahájila operaci, jejímž cílem bylo osvobodit zbylé rukojmí. Při akci ale zahynuli další dva lidé, filipínská sestra a americký misionář Martin Burnham.

V souvislosti s únosem bylo obžalováno na 80 lidí, ovšem jen 23 jich bylo zadrženo. Soud s nimi začal v roce 2003, čtyři podezřelí ale zahynuli při vězeňské vzpouře a jeden byl už zproštěn obvinění. Nyní byli zproštěni další čtyři lidé.

Skupina Abú Sajáfa se specializuje za atentáty, stojí také za nejhrůznějším teroristickým činem na Filipínách. Při pumovém atentátu na přívoz tehdy zahynulo přes sto lidí.

Podle USA je skupina Abú Sajáfa napojena na síť Al-Kajda. Usiluje o vytvoření islámského státu na jihu převážně katolických Filipín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám