Hlavní obsah

Úřady v Pákistánu zakázaly expremiéru Šarífovi kandidovat

LÁHAUR

Někdejšímu pákistánskému premiérovi Navázi Šarífovi zakázala volební komise kandidovat v lednových parlamentních volbách. Informovala o tom v pondělí tamní média. Šaríf se po letech strávených v exilu do země vrátil v listopadu.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Naváz Šaríf

Článek

"Šarífova kandidatura byla zamítnuta kvůli jeho odsouzení z minulosti," sdělila volební komise. Šaríf byl v roce 2000 odsouzen za korupci ke 14 letům vězení, tvrdí však, že trest je politicky motivovaný.

Z korupce byl po puči současného prezidenta Parvíze Mušarafa v roce 1999 během nepřítomnosti ve vlasti obviněn také jiný bývalý šéf vlády - Bénazír Bhuttová. I té byl po letech v říjnu povolen návrat do vlasti. Mušaraf jí zaručil beztrestnost a uzavřel s ní předběžné dohody o budoucím rozdělení moci. Bhuttová však dohody zrušila poté, co Mušaraf v zemi vyhlásil výjimečný stav a zakročil proti opozičním soudcům a politikům.

Prezident, který po svém říjnovém znovuzvolení minulý týden složil přísahu, slibuje ukončit výjimečný stav 16. prosince. V zemi se mají v lednu konat parlamentní volby. Mezinárodní společenství na prezidenta naléhá, aby zajistil jejich regulérnost.

Reklama

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Volby v Pákistánu budou v lednu

Pákistánské parlamentní volby se budou konat do 9. ledna příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Parvíz Mušaraf. Prohlásil rovněž,...

Výběr článků

Načítám