Hlavní obsah

Súdán propustil odsouzenou britskou učitelku

– CHARTÚM • Aktualizováno
Novinky, rei

Britská učitelka Gillian Gibbonsová, které ve čtvrtek za hanobení islámu nařídily súdánské úřady patnáctidenní pobyt za mřížemi a vyhoštění ze země, byla v pondělí zproštěna viny a propuštěna. Súdán učitelku omilostnil na nátlak britské vlády. V pondělí v Chartúmu za Gibbonsovou intervenovali u súdánského prezidenta Umara Bašíra také zástupci britských muslimů.

Článek

Čtyřiapadesátiletou učitelku z Liverpoolu zatkli na základě stížnosti ministerstva školství minulou neděli. Gibbonsová dovolila svým sedmiletým žákům, aby pojmenovali plyšového medvěda Mohamed, tedy jménem islámského proroka. Jméno pro medvěda si přitom v hlasování vybraly děti samy. Učitelce hrozilo půlroční vězení a 40 ran bičem.

Před soudem se hájila tvrzením, že neměla v úmyslu proroka znevážit a že jméno pro medvěda si v hlasování vybraly děti samy. Proti tomu nic nenamítali ani rodiče žáků, kteří si plyšovou hračku brali v rámci školního projektu domů. O učitelku se začaly úřady zajímat na základě podání ze strany jednoho ze zaměstnanců školy Unity High School.

Případ vyvolal v konzervativních súdánských kruzích pobouření, v pátku ulicemi Chartúmu pochodoval dav žádající Gibbonsové smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám