Hlavní obsah

Za plyšáka Mohameda hrozí učitelce v Súdánu 40 ran bičem

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

V súdánském hlavním městě Chartúmu ve čtvrtek začal soud projednávat případ 54leté britské učitelky Gillian Gibbonsové, která je obviněna z urážky islámu. Nechala své sedmileté žáky, aby pojmenovali plyšového medvěda Mohamed. Soud v předběžném slyšení rozhoduje, zda se bude konat řádný proces.

Článek

Před začátkem stání panoval chaos. Učitelku, která nebyla v poutech, zavedla dvacítka strážců do jiné síně, než bylo avizováno. Před začátkem procesu se s ní nemohli setkat ani zástupci velvyslanectví a její obhájci. Později jim však byl povolen vstup do soudní síně. Novináři však nemají do soudní síně vstup povolen.

Soud ve čtvrtek rozhoduje, zda obviněná bude či nebude souzena. A jestliže stane před soudem, má stanovit i termín konání procesu. Pokud by byla Gibbonsová uznána vinnou, hrozí jí 40 ran bičem, pokuta nebo rok ve vězení.

Potrestejte ji, volají muslimští duchovní 

Proces vyvolává v Súdánu velký zájem. Vysocí muslimští duchovní požadují učitelčino potrestání. Podle nich je její čin součástí spiknutí Západu proti zemi. Učitelka se podle nich provinila proti islámským zákonům tím, že dovolila dětem pojmenovat plyšového medvídka jménem Mohamed. Muslimský prorok přitom nesmí být nijak zobrazován, a i když mnozí lidé nesou jeho jméno, nemohou jej nést zvířata.

Naopak kolegové Gibbonsové včetně učitelů vyznávajících islám, tvrdí, že jde o nevinný omyl a že učitelka nechtěla nikoho urazit. Zastávají se jí i některé muslimské organizace.

Súdánský generální prokurátor také prohlásil, že učitelka může očekávat rychlý a spravedlivý soud podle súdánských zákonů.

Súdánský generální prokurátor také prohlásil, že učitelka může očekávat rychlý a spravedlivý soud podle súdánských zákonů.   

Unity High School, kde obžalovaná učí, byla založena v roce 1902 a řídí ji výbor zastupující nejdůležitější křesťanské církve v Súdánu. Učitelé i žáci ve věku čtyři až 18 let jsou ale jak křesťané, tak muslimové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám