Hlavní obsah

Těžké boje v Čadu si vyžádaly stovky obětí

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NDJAMENA

Dva dny těžkých bojů v Čadu mezi vládními vojáky a vzbouřenci si vyžádaly stovky obětí. Bojovalo se při  hranicích se Súdánem poblíž provincie Dárfúr. Boje vypukly po několika měsících příměří.

Článek

Podle sdělení mluvčího armády bylo zabito několik set rebelů. Mluvčí armády také oznámil, že bylo ukořistěno 50 vozidel povstalců a dalších čtyřicet jich bylo zničeno. Uvedl také, že bylo zajato několik set vzbouřenců.

Rebelové ze Společných sil pro demokracii a rozvoj (UFDD) to popírají. Přiznali 17 mrtvých a oznámili, že zabili sto vládních vojáků. Podle předsedy UFDD Mahamata Nouriho boje v malých městech Forchana a Hadjer Hadid zahájila čadská armáda. Nouri tvrdí, že vláda selhala při dodržování mírové dohody.

Vláda naopak říká, že dohodu přestali dodržovat rebelové z UFDD a další vzbouřenecká skupina Síly pro změnu (RFC), která do Čadu pronikla ze Súdánu.

V oblasti má být příští rok rozmístěno na 4 000 vojáků z Evropské unie, aby chránili hranici se súdánskou provincií Dárfúr, kde přetrvává humanitární krize a pokračují střety mezi černošským převážně animistickým obyvatelstvem a arabskými milicemi džandžauí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám