Hlavní obsah

Učitelku zatkli, dovolila dětem pojmenovat plyšáka Mohamed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

V Súdánu byla v neděli zatčená britská učitelka, která dovolila dětem, aby daly plyšovému medvídkovi jméno Mohamed. Zadržena byla na základě stížnosti několika rodičů, protože takto byl znesvěcen prorok, který nesmí být ani zobrazován.

Článek

Podle kolegů čtyřiapadesátileté Gillian Gibonsové z Liverpoolu jde o nevinný omyl.

Paní Gibbonsová, která do školy přišla v srpnu, učila děti o zvířatech. Požádala sedmiletou holčičku, aby přinesla do škola plyšového medvídka a požádala třídu, ať pro něj najdou jméno. "Přišly s osmi jmény včetně Abduláha, Hasana a Mohameda," uvedl Boulos. Mohameda navrhlo nejvíce dětí - 23.

Podle ředitele si každé dítě mohlo na víkend vzít medvídka domů a psalo se deník o tom, co s medvídkem dělalo. Na sešitě, kam se všechny příběhy psaly, bylo napsáno: Mé jméno je Mohamed. Sám medvídek na sobě jméno neměl. Při zatčení učitelky policie v neděli zabavila sešit a vyslechla holčičku, které medvídek patří.

Zatím není jasné, zda bude učitelka obviněna, ale připravuje se obvinění podle článku 125 o "urážkách  víry a náboženství". Pokud bude žena obviněna, tak by ji hrozil trest šesti měsíců vězení, čtyřiceti ran nebo pokuta.

Škola pro muslimské i křesťanské děti je do ledna uzavřena z obav, aby se nestala terčem útoků muslimských radikálů. "Je to velmi citlivé téma. Bojíme se o její bezpečnost," uvedl ředitel školy Robert Boulos. Islám zakazuje zobrazovat proroka Mohameda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám