Hlavní obsah

Tajfun vyhnal z domovů desetitisíce Filipínců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filipínské úřady evakuovaly desetitisíce lidí před tajfunem Mitag, který již dosahuje rychlosti větru 175 kilometrů v hodině a v poryvech 195 kilometrů. Vedoucí filipínské meteorologické služby Nathaniel Cruz v pátek uvedl, že by Mitag měl dorazit do východní části Filipín v sobotu a očekává se, že mezitím ještě zesílí.

Článek

Tajfun se blíží k provincii Catanduanes v oblasti Bicol asi 360 kilometrů východně od Manily.

"Je velmi pravděpodobné, že bouře výrazně zvedne příbojové vlny," řekl Cruz. Nevyloučil také, že Mitag může nabrat rychlost větru až 250 kilometrů za hodinu. Deště, které s sebou živel přinese, patrně zasáhnou většinu centrální a severní části ostrovní země.

Podle úřadů před blížícím se tajfunem již uprchlo nebo bylo evakuováno více než 50 000 lidí v provinciích Albay, Sorsogon a Camarines Sur na jihu ostrova Luzon. Místní úřady hodlají evakuovat na 200 000 obyvatel, jimž jako bezpečná útočiště poslouží školy, kostely a radnice.

Evakuaci chystá také Vietnam

Mitag, což je ženské jméno v jednom z místních jazyků, do oblasti míří necelý týden po tropické bouři Hagibis, která na Filipínách zabila 13 lidí.

Nyní Hagibis dosahuje rychlosti 130 kilometrů za hodinu a směřuje k jižnímu pobřeží Vietnamu, které podle meteorologů zasáhne o víkendu. Vietnamské úřady proto připravují evakuaci půl miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám