Hlavní obsah

Mušaraf nechal propustit tisíce stoupenců opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánské ministerstvo vnitra v úterý sdělilo, že tamní věznice opustilo 3400 přívrženců opozice, kteří byli zadrženi během výjimečného stavu, který v zemi trvá už dva a půl týdne. Podle agentury AP jde o signál, že prezident Parvíz Mušaraf zmírňuje tvrdá opatření, která v posledních dnech zavedl proti svým oponentům.

Článek

Další dva tisíce lidí mají být propuštěny v nejbližší době, uvedl mluvčí ministerstva vnitra Džavid Ikbal Číma.

"Jsou někteří lidé, proti nimž jsou vznesena obvinění z trestné činnosti," sdělil Číma v souvislosti s váznoucím propouštěním všech zatčených. Osoby, které v tom případě čeká soudní řízení, budou moci být propuštěny na kauci. Podle Čímy jde ale jen o malý počet lidí, většina z 2000 dosud zadržovaných bude také brzy na svobodě.

Mezi propuštěnými jsou především stovky advokátů a opozičních aktivistů, kteří nejčastěji vycházeli do ulic protestovat proti vyhlášení výjimečného stavu.

Volby budou do 8. ledna

Pákistánská ústřední volební komise v úterý mezitím potvrdila, že volby do federálního parlamentu a provinčních zákonodárných sborů se budou konat 8. ledna. Její předseda Kazí Muhammad Farúk v televizi uvedl, že úkolem jeho úřadu bude dohlédnout na to, aby volby byly svobodné, transparentní a nestranné.

To je ale předmětem sporu mezi opozicí a prezidentem, který chce i během voleb zachovat výjimečný stav. Podle Mušarafa jen tak bude totiž možné zajistit potřebný klid pro hlasování.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Pákistánu budou v lednu

Pákistánské parlamentní volby se budou konat do 9. ledna příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Parvíz Mušaraf. Prohlásil rovněž,...

Bhuttová požaduje Mušarafovu demisi

Pákistánská opoziční politička Bénazír Bhuttová, která má domácí vězení, v úterý vyzvala Parvíze Mušarafa, aby rezignoval na úřad prezidenta. Bývalá premiérka...

Výběr článků

Načítám