Hlavní obsah

Japonští velrybáři vyrazili na lov ohrožených kytovců

– ŠIMONOSEKI

Japonská velrybářská flotila v neděli vyplula z přístavu Šimonoseki na jihozápadě Japonska. V ledových vodách Antarktidy se chystá letos poprvé po mnoha desetiletích lovit i ty druhy velryb a plejtváků, které ochránci přírody považují za ohrožené. Kontroverzní zabíjení kytovců provázejí protesty ochránců životního prostředí, zejména z Austrálie a Nového Zélandu.

Článek

Čtyři plavidla se v nynější velrybářské sezoně, která potrvá do počátku příštího roku, chystají ulovit na tisíc velryb. Velrybáře míní následovat loď ekologické organizace Greenpeace, která čekala na vyplutí flotily v mezinárodních vodách u japonských břehů.

"Velrybářská flotila by měla okamžitě odplout zpět do Japonska. V opačném případě povedeme přímé, nenásilné akce, abychom lovu velryb zabránili," prohlásila aktivistka Greenpeace Karli Thomasová, která vede expedici na lodi Esperanza.

Velrybaření označila za "ostudu Japonska" a zdroj napětí mezi ostrovním císařstvím a státy, které se snaží o ochranu kytovců. Vyzvala japonskou vládu, aby lov, na který se utrácejí peníze daňových poplatníků, okamžitě zarazila.

Je to naše tradice, tvrdí Japonci

Japonsko označuje lov velryb za součást péče o své kulturní tradice. Tokio v roce 1986 oficiálně přistoupilo k zákazu komerčního lovu velryb, ale už o rok později začalo tento zákaz obcházet lovem kytovců "pro vědecké účely". Maso ze stovek ulovených exemplářů ovšem končí v supermarketech a restauracích, v souladu s mezinárodními pravidly.

Vyplutí flotily provázela veselice, spojená s popíjením piva. "Velrybí maso jsme pojídali dlouhou dobu. Jak se liší konzumace velryb od konzumace vepřů či krav?" řekl agentuře AP jeden z řezníků na trhu v Šimonoseki. "Doufám, že komerční lov opět začne, abychom měli v Japonsku více velrybího masa."

Mezi úlovky mají být i velryby hrbaté, které byly na pokraji vyhubení

Letos mají japonští velrybáři ulovit 1035 velryb, včetně padesátky plejtváků myšoků, ačkoli ochránci životního prostředí považují tyto druhé největší kytovce světa za ohrožené, a padesátky velryb hrbatých, alias keporkaků. Byly již téměř vyhubeny, když se 60. letech přestaly lovit; mezitím se stavy zotavily a Japonci si u mezinárodní komise vyjednali kvóty k ulovení pro vědecké účely.

:. Ochránci velryb na záchranu ohrožené velryby hrbaté vytvořili v pátek na pláži Bondi Beach v australském Sydney obrazec složený ze stovek lidských těl. Foto: REUTERS

Milovníci přírody zbožňují velryby hrbaté pro výraznou siluetu a akrobacii. Za pomoci silné ocasní ploutve je keporkak schopen se i přes svých 20 tun váhy vynořit téměř celý z vody, otočit se ve vzduchu a dopadnout po hřbetě zpět, s obrovským šplouchnutím. Zbytek úlovku mají představovat plejtváci malí, jejichž stavy jsou podle Japonců hojné.

Flotila měla původně vyplout ve čtvrtek, ale odplutí bylo odloženo na dnešek, podle Greenpeace s ohledem na páteční schůzku japonského premiéra s americkým prezidentem.

Předchozí velrybářskou sezónu museli Japonci poprvé po dvaceti letech předčasně ukončit koncem února. Důvodem byl požár na vlajkové lodi flotily Nisšin Maru, který poškodil lodní motory a také si vyžádal život jednoho ze členů posádky. Z plánovaných 860 velryb se podařilo ulovit asi dvě třetiny.

Anketa

Mají podle vás Japonci právo na lov velryb?
Ano, je to jejich tradice
4,3 %
Ne, je to barbarství
95,7 %
Celkem hlasovalo 5206 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám