Hlavní obsah

Cyklón zabil v Bangladéši už přes 1100 lidí

– DHÁKA

Počet obětí cyklónu Sidr, který se ve čtvrtek přehnal přes Bangladéš, podle zpráv z pátečního večera prudce vzrostl na více než 1100. Ještě dopoledne vláda uváděla jen 264 obětí. Evakuovány byly tři milióny lidí.

Článek

O vyšším počtu obětí informovala bangladéšské tisková agentura United News of Bangladesh. Vláda podle ní přiznala, že prudký nárůst je způsoben mimořádnou situací v zemi, kdy je mnoho oblastí odříznutých, nejde v nich proud ani telefony, takže odtamtud přicházejí zprávy o obětech se značným zpožděním. Další tisíce lidí utrpěly zranění nebo jsou pohřešovány.

Podle vlády počet obětí dále razantně poroste, neboť s nejvzdálenějšími a nejpostiženějšími oblastmi se doposud nepodařilo navázat spojení

Evakuováno bylo podle vlády 650 000 lidí, některé zdroje ale uvádějí až tři milióny evakuovaných. Vláda totiž uvádí jen lidi evakuované před příchodem bouře.

Cyklón provázený větry o rychlosti přes 220 kilometrů za hodinu zdevastoval domy, úrodu i rybářské vesnice v patnácti pobřežních oblastech. Zatopeny, ať už dešťovou vodou nebo až pětimetrovými mořskými vlnami, byly rozsáhlé, nízko položené pobřežní oblasti. Vyvráceno bylo 60 až 80 procent stromů.

Škody se likvidují pomalu

Škody se vzhledem k rozsahu a chudobě země daří likvidovat jen pomalu. V pátek večer stále nešel proud v hlavním městě Dháce, protože vedení bylo potrhané stejně jako telefonní dráty. Někde je přerušily i padající stromy.

Obnovena nicméně již byla letecká doprava v Dháce a Čitágáonu a činnost přístavů Čitágáon a Mongla, uvedla agentura Reuters. Na většině území státu naopak stále není obnovena dodávka elektřiny. "Celá země je bez proudu," sdělil pracovník střediska pro mimořádné situace v přístavu Mongla

Evropská unie informovala, že na podporu Bangladéše vyčlenila 1,5 miliónu eur (skoro 40 miliónů korun). Světový program pro výživu (WFP) oznámil, že do Bangladéše posílá 98 tun energetických sušenek, což by mělo vystačit pro 400 000 lidí na tři dny. "Nejdůležitější jsou nyní potraviny, tablety na čištění vody a léky," řekla mluvčí WFP Christiane Berthiaumeová.

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklon Sidr už zabil 500 Bangladéšanů

Cyklon Sidr, který od čtvrtka pustoší jihozápad Bangladéše, si vyžádal 508 mrtvých a stovky zraněných, informovala v pátek americká stanice CNN. Tisíce lidí...

Výběr článků

Načítám