Hlavní obsah

USA tlačí na Mušarafa, aby ukončil výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISĹÁMÁBÁD

Bývalá pákistánská prermiérka Bénazír Bhuttová hned po svém propuštění z domácího vězení vyzvala v pátek prezidenta Parvíze Mušarafa, aby ukončil výjimečný stav. Prozatímní vádu, která v pátek složila přísahu, označila za nepřijatelnou. Ze stejných důvodů přiletěl do Pákistánu i John Negroponte z amerického ministerstva zahraničí.

Článek

V pátek přiletěl do Islámábádu tajemník americké ministryně vnitra John Negroponte. Míní tlačit na Mušarafa, aby se vzdal postu vrchního velitele armády. Mušaraf tento týden slíbil, že tak učiní do konce měsíce. Také chce, aby Mušaraf ukončil výjimečný stav.

"Chceme spolupracovat s vládou a lidem Pákistánu a politickými aktéry v zemi, aby se politický proces vrátil co nejdříve zpátky do (původních) kolejí," prohlásil Negroponte po příletu.

Bhuttová odmítá výjimečný stav

Bhuttová vystoupila hned poté, co ji v Láhauru skončilo týdenní domácí vězení, aby se nemohla účastnit plánovaného protestního pochodu.

Sdělila, že Mušaraf by měl ukončit výjimečný stav. "Za výjimečného stavu nemohou být svobodné a spravedlivé volby," uvedla s narážkou na plánované lednové parlamentní volby. Mušaraf dal najevo, že výjimečný stav platný od 3. listopadu, bude trvat i během parlamentních voleb. Příští týden budou opoziční skupiny jednat o tom, zda budou volby bojkotovat.

Prozatímní vláda ve šlépějích Mušarafa

Do té doby povládne v Pákistánu prozatímní vláda, která složila v pátek slib. Pákistánský federální parlament se totiž o půlnoci rozpustil, protože mu skončilo funkční období. Ani prozatímní vláda nenašla v očích Bhuttové milost.

"Charakter prozatímní vlády pokračuje v pojetí dosavadní vlády Pákistánské muslimské ligy (PML) a to není přijatelné," uvedla Bhuttová. Kabinet povede dosavadní předseda senátu Muhammad Míán Súmrú, který je označován za věrného spojence prezidenta Parvíze Mušarafa. Sedmapadesátiletý Súmrú je členem PML.

Opoziční strany, které obviňují Mušarafa z diktátorských ambicí, požadovaly přitom vznik neutrálního kabinetu, jenž by zaručil, že volby budou svobodné a spravedlivé.

Podle pákistánských politologů není výběr nového premiéra, který nahrazuje v úřadu Šaukata Azíze, v podstatě žádnou převratnou a významnou událostí. Veškeré mocenské páky si nadále udržuje prezident.

Reklama

Související články

Volby v Pákistánu budou v lednu

Pákistánské parlamentní volby se budou konat do 9. ledna příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Parvíz Mušaraf. Prohlásil rovněž,...

Výběr článků

Načítám