Hlavní obsah

Misi OSN v Dárfúru hrozí selhání

– NEW YORK

Společná mise 26 000 vojáků OSN a Africké unie v súdánském Dárfúru je ohrožena, varovaly ve čtvrtek Spojené národy. Nebyly uzavřeny dohody s Chartúmem a chybí vrtulníky a nákladní automobily na transport vojáků.

Článek

Zatím nejmocnější vojenská mise v dějinách OSN má zajistit bezpečnost v oblasti, kde si čtyři roky dlouhý etnický a náboženský konflikt vyžádal na 200 000 mrtvých. Vyhnáno ze svých domovů byly dva milióny obyvatel.

Modré přilby se měly v oblasti začít rozmisťovat za šest týdnů, ale termín nemusí být splněn. Chartúm preferuje africké vojáky a je nespokojen, že v silách OSN budou Thajci, Nepálci a Norové. Vojáci z afrických zemí byli schopni naplnit požadované počty pouze ze tří čtvrtin, protože další už nevyhovovali požadovaným standardům. Chybí také šest útočných helikoptér, které by vojáky podporovaly, a osmnáct transportních vrtulníků stejně jako nákladní automobily.

Vysoký představitel OSM Jean-Marie Guehenno varoval, že mise může selhat, pokud se problémy nepodaří vyřešit:

V současné době je v Dárfúru dislokováno na 7000 příslušníků jednotek Africké unie, které však nedokázaly násilí v oblasti zabránit. Proto Rada bezpečnosti v červenci rozhodla, že do země bude vysláno 26 000 vojáků OSN a AU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám