Hlavní obsah

Mušaraf plánuje odejít z čela armády do konce měsíce

– ISLÁMÁBÁD

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ve středu prohlásil, že předpokládá svůj odchod z čela armády do konce listopadu. Zároveň však varoval, že kdyby ustoupil požadavkům opozice a mezinárodního společenství a zrušil výjimečný stav, zavládl by v Pákistánu chaos. Výjimečný stav podle něj zaručí spravedlivý a nerušený průběh parlamentních voleb, které by se v Pákistánu měly konat do 9. ledna.

Článek

Mušaraf prohlásil, že přesné načasování jeho odstoupení z funkce vrchního velitele ozbrojených sil Pákistánu závisí na tom, kdy nejvyšší soud rozhodne o oprávněnosti jeho kandidatury v říjnových prezidentských volbách, které vyhrál. Opozice se na nejvyšší soud obrátila právě proto, že Mušaraf v rozporu s ústavou vede stát i armádu. Rozhodnutí nejvyššího soudu se podle Mušarafa očekává ještě tento měsíc.

Odejít z čela státu, jak požadovala opozice v čele s bývalou premiérkou Bénazír Bhuttovou, však nemíní. Britské televizi Sky Mušaraf řekl, že jednu dobu demisi skutečně zvažoval, ale v současnosti má prý pocit, že je jediným, kdo může zemi dovést k demokracii.

Mušaraf Bhuttovou kritizoval, že podněcuje politické nepokoje. Bhuttová, která podle pákistánských úřadů zůstane v domácím vězení nejméně do čtvrtka, již začala kontaktovat vedoucí představitele ostatních opozičních stran, se kterými chce vytvořit širokou koalici opozičních vůdců.

Telefonicky se spojila s šéfem koalice šesti radikálních islamistických stran a bývalým rivalem Kázím Husainem Ahmadem i s Imranem Chánem, kterého ve středu zadržela před univerzitou v Láhauru policie. Členem opoziční koalice by měl být i expremiér Naváz Šaríf, který byl v roce 1999 svržen vojenským převratem vedeným Mušarafem a později odešel do exilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám