Hlavní obsah

Úředník nechal vhodit 17 tun radioaktivního odpadu do řeky

Novinky, rei, NBC, WaterTech Online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINSHASA

Konžské úřady zatkly vládního úředníka, kterého podezřívají, že nařídil zbavit se radioaktivního odpadu v tamní řece Mura. Úředník nebyl troškař, ve vodě mělo skončit 17 tun.

Článek

Konžská ministryně životního prostředí odmítla poskytnout informace o identitě podezřelého vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování. Odpad podle ní pocházel z jedné čínské společnosti, ta ale prý vhození odpadu do řeky neiniciovala.

Úřady zahájily kampaň vyzývající obyvatele, aby se drželi od řeky dál a nekoupali se v ní nebo z ní dokonce nepili. Řeka Mura je v provincii Katanga, kde byl odpad shozen, zdrojem pitné vody pro 300 tisíc obyvatel nedalekého města Likasi. Ministryně uvedla, že v místě bylo naměřeno padesátinásobné překročení limitů, zejména bylo zjištěno vysoké množství radioaktivní mědi a kobaltu.

Mura rovněž protéká nedaleko dolu, který poskytl uran pro výrobu atomových bomb shozených v závěru druhé světové války Američany na Japonsko. Ačkoliv je důl oficiálně už celá desetiletí uzavřen, je stále v provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám