Hlavní obsah

Volby v Pákistánu budou v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánské parlamentní volby se budou konat do 9. ledna příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Parvíz Mušaraf. Prohlásil rovněž, že ve čtvrtek rozpustí parlament.

Článek

Prezident vystoupil na tiskové konferenci poprvé do vyhlášení výjimečného stavu na začátku listopadu.

Volby byly původně plánovány na půlku ledna, ale Mušaraf ve čtvrtek oznámil, že se termín odkládá o měsíc, tedy do poloviny února. Na tiskové konferenci, na níž hájil svá předchozí rozhodnutí i odvolání členů nejvyššího soudu, řekl, že ve čtvrtek bude rozpuštěn celostátní parlament a o pět dní později provinční parlamenty, aby se volby mohly konat do 9. ledna.

Mušaraf, který 3. listopadu vyhlásil výjimečný stav, tvrdí, že je rozhodnut udržet v Pákistánu demokracii a že ani jedním ze svých rozhodnutí neporušil ústavu země. Rozhodnutí o výjimečném stavu označil za nejtěžší, jaké kdy musel učinit. Ze západních zemí, které v Mušarafovi vidí spojence v boji proti terorismu, se za tento krok dočkal umírněné kritiky.

K novinářům Mušaraf hovořil ze své kanceláře na armádní základně v Rávalpindí. Znovu slíbil, že odejde z vedení armády a že přísahu na svůj příští prezidentský mandát bude skládat jako civilista.

Mušaraf se dostal k moci nekrvavým pučem v roce 1999. Letos ho poslanci sice zvolili znovu prezidentem, ale podle ústavy neměl právo kandidovat jako voják. Konečné rozhodnutí v této věci ještě musí učinit nejvyšší soud. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám