Hlavní obsah

O vydání Krejčíře rozhodneme v prosinci, slíbil soud v JAR

JOHANNESBURG

Jihoafrický soud v pátek opět odročil projednávání žádosti České republiky o vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Současně však oznámil, že na příštím stání 14. prosince by mělo být vyhlášeno rozhodnutí v první instanci, sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Článek

Jednání bylo odročeno už poněkolikáté. Vydávací řízení mělo být zahájeno už 13. září. Tehdy však soud jen Krejčířovi zmírnil podmínky pobytu v zemi, když mu zrušil povinnost hlásit se policii dvakrát týdně. Další zmírnění přišlo na konci září při dalším stání, které bylo opět odročeno. Krejčířovi obhájci sháněli další důkazy.

V půlce října byl proces opět odložen s tím, že země musí řešit důležitější případy. Krejčíř se od té doby už nemusí hlásit jihoafrické policii. Projednávání české žádosti pokračovalo na konci října.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Krejčíř byl v JAR zatčen na žádost České republiky 21. dubna, když do země přicestoval na falešný pas. Z vazby se poprvé dostal na svobodu v červnu kvůli nedorozumění ohledně lhůty pro dodání podkladů k extradiční žádosti. Záhy na něj byl vydán nový zatykač a Krejčíř skončil ve vazbě.

Soud nejprve řešil jeho žádost o propuštění na kauci, které vyhověl na začátku července. Výše kauce činí v přepočtu tři miliónx korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Krejčíř, který má také občanství Seychelské republiky, je v Česku obviněn z podvodů a majetkové a násilné trestné činnosti. České policii uprchl během domovní prohlídky v červnu 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám