Hlavní obsah

Expremiérka Bhuttová se pokusila dostat z domácího vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RÁVALPINDÍ

Pákistánská expremiérka Bénazír Bhuttová se pokusila v pátek ve svém pancéřovém autě prorazit policejní kordón okolo své rezidence, aby se mohla zúčastnit protestu v Rávalpindí. Policisté, kteří ráno obklíčili dům Bhuttové, ji zastavili. Úřady na ni uvalily domácí vězení. Tvrdí, že to udělaly z bezpečnostních důvodů, protože demonstrace se mohla stát terčem sebevražedných atentátníků.

Článek

"Je zadržována ve svém sídle. Je to dočasné opatření, které jí má zamezit v účasti na mítinku," sdělil ministr železnic a blízký spojenec prezidenta Parvíze Mušarafa Šajch Rašíd Ahmad. Původně úřady tvrdily, že na bývalou premiérku domácí vězení uvaleno nebylo.

"K obklíčení domu Bénazír Bhuttové došlo jen z ryze bezpečnostních důvodů," řekl agentuře Reuters vysoký policejní důstojník, který nechtěl být jmenován. "Nemá jinak žádné omezení pohybu," dodal.

"Může jít kamkoli, ale jestliže půjde na demonstraci, tak bude zastavena," uvedl nejmenovaný vládní mluvčí. Bhuttová se chtěla v pátek zúčastnit demonstrace v Rávalpindí a 13. listopadu pochodu z Láhauru do Islámabádu. Masové protesty jsou však v době výjimečného stavu, který vyhlásil v sobotu v zemi Mušaraf, zakázané.

:. V Pákistánu platí od minulé soboty výjimečný stav vyhlášený prezidentem Parvízem Mušarafem.

Policejní šéf v Rávalpindí Saud Azíz uvedl, že ve městě se nachází nejméně osm sebevražedných atentátníků. "Přirozeně, že zaútočí na velká veřejná shromáždění, jak jsme mohli vidět v Karáčí," uvedl Azíz s narážkou na atentát na Bhuttovou v den jejího návratu 18. října, při němž zemřelo přes 130 lidí.

Policie připravena na protesty

Policejní oddíly posílené obrněnými vozy zaujaly pozice kolem Rávalpindí a stahují se k městskému centru.

:. Policie uzavřela kvůli obavám z opoziční demonstrace ulice Rávalpindí. Foto: ČTK/AP

Bhuttová oznámila na pátek i další dny pořádání protestních pochodů, aby přinutila prezidenta Mušarafa zrušit výjimečný stav v zemi a vzdát se funkce vrchního velitele ozbrojených sil.

Volby 15. února

Prezident oznámil, že parlamentní volby se uskuteční začátkem příštího roku, ne však v lednu, ale až v půlce února. "Parlamentní volby v zemi budou 15. února příštího roku. Je to můj slib a já jej splním," řekl Mušaraf, i když americký prezident George W. Bush chce, aby se konaly v lednu. Také Bhuttová chce záruky, že volby skutečně proběhnou 15. 2. 2008.

Mušaraf v projevu také zopakoval, že odejde z čela armády, jestliže nejvyšší soud potvrdí, že byl zvolen prezidentem legitimně. Mušaraf po vyhlášení výjimečného stavu odvolal předsedu nejvyššího soudu Iftikara Čaudhrího. Ten vyzval Pákistánce, aby zapomněli na rozdíly a společně povstali za dodržování ústavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátu v Pákistánu zahynulo 136 lidí

Podle pátečních zpráv si dvojitý sebevražedný atentát na kolonu bývalé pákistánské premiérky Bénazír Bhuttové vyžádal nejméně 136 obětí, uvedla CNN. Zraněno...

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Výběr článků

Načítám