Hlavní obsah

Americký ministr nepodpořil nezávislost Tchaj-wanu

Právo, DPA, BBC, pur
PEKING

Vláda Spojených států je rezolutně proti krokům Tchaj-wanu k nezávislosti, ujistilv úterý prezidenta ČLR Chu Ťin-tchaa šéf Pentagonu Robert Gates. "Zopakoval jsem naše stanovisko, že jsme kategoricky proti tomu, aby se kdokoli snažil jednostranně měnit status quo," prohlásil při setkání v Pekingu po dvoudenních rozhovorech.

Článek

USA přitom od porážky Kuomintangu komunistickými vojsky Mao-Ce Tunga podporovaly Tchaj-wan, kam se uchýlil šéf Kuomintangu Čankajšek.

Ty obě strany označily za otevřené a "přátelské". USA při nich tlumočily znepokojení nad rychlým posilováním čínské armády a nad jaderným programem Teheránu. Zjevného průlomu v otázce Iránu se však Gatesovi dosáhnout nepodařilo. Peking sice souhlasil, že by Írán neměl mít jaderné zbraně, ale současně odmítl další zpřísnění sankcí OSN. "Existují nesporně oblasti, v nichž se dohodneme, a naopak," shrnul Gates. Při jednání s Chuem už téma Íránu znovu neotvíral.

Konkrétní dohodou je ujednání Pekingu a Washingtonu propojit ozbrojené síly horkou telefonní linkou. Ještě před návštěvou Gates prohlásil, že nepovažuje Čínu za vojenskou hrozbu.

KLDR spolupracuje při odstávce reaktoru

Gates navštívil Čínu vůbec poprvé od svého nástupu do funkce v prosinci 2006 a po Pekingu jej čeká jednání v Jižní Koreji a Japonsku. K prioritám bude patřit denuklearizace KLDR a hospodářská pomoc a diplomatické ústupky, které Kimův režim může výměnou získat.

KLDR už začala pod dozorem týmu amerických odborníků pracovat na dlouhodobé odstávce svého reaktoru v Jongbjonu. "Severokorejští představitelé velmi dobře spolupracují, úkol by mohl být splněn podle plánu do konce roku," uvedl včera vedoucí týmu Sung Kim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám