Hlavní obsah

Japonsko zastavuje zásobování Američanů v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonsko zastavuje misi svých plavidel, které v Indickém oceánu zásobovaly pohonnými hmotami a vodou mezinárodní síly bojující v čele s USA v Afghánistánu proti terorismu. Sdělila to japonská vláda, která se o prodloužení mise nebyla s to dohodnout s parlamentní opozicí.

Článek

Japonsko jako asijský spojenec Spojených států doplňovalo pohonné hmoty válečným lodím koaličních sil od roku 2001 a Spojené státy tlačily na Tokio, aby mise pokračovala i po vypršení jejího dosavadního parlamentního mandátu.

Vláda ve čtvrtek vyjádřila naději, že se jí brzy podaří opozici přesvědčit a misi alespoň v omezené míře obnovit. Opozici a dalším kritikům však vadí, že mise nemá mandát OSN. Také podle nich porušuje japonskou ústavu, která zemi zakazuje se angažovat ve válečných oblastech.

Portugalsko sníží počet vojáků

Ve středu přišla pro Washington podobná nepříjemná zpráva z Portugalska, které sdělilo, že sníží od srpna 2008 počet svých vojáků v misi NATO v Afghánistánu ze současných 162 na 15. Oproti bojovým misím současného portugalského kontingentu na jihu Afghánistánu má zbylá skupina navíc jen pomáhat při výcviku afghánské armády.

Zpráva z Lisabonu přišla poté, co USA minulý týden zvýšily tlak na spojence v NATO, aby dodali více vojáků pro boj proti islámským povstalcům v Afghánistánu. Česko na základě toho slíbilo zvýšit počet vojáků v Afghánistánu z 224 na 415. Slovensko hodlá svou účast zdvojnásobit na 111 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám