Hlavní obsah

HRW: V barmské armádě slouží tisíce dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) zveřejnila v úterý večer zprávu, podle níž v barmské armádě slouží tisíce dětí. Rekrutovaní jsou i desetiletí. Barmská junta obvinění HRW odmítla a zdůraznila, že nezletilí byli propuštěni ze služby. Ustavila také výbor, který se věnuje tématu dětských vojáků.

Článek

O rekrutování nezletilých HRW informuje ve 135stránkové zprávě nazvané Prodán vojákům: rekrutování a využívání dětských vojáků v Barmě. Podle zprávy v barmské armádě slouží tisíce nezletilých vojáků a výjimkou nejsou ani desetiletí odvedenci. Dětské vojáky v menší míře ale využívají i různé povstalecké skupiny, které na barmských hranicích bojují za získání autonomie. 

Podle HRW jsou děti verbovány kvůli neustálému rozšiřování ozbrojených sil, vysoké dezerci a malé ochotě dospělých dobrovolně narukovat. Ale napomáhají tomu i finanční odměny pro armádní náborové pracovníky a civilní zprostředkovatele za každého získaného rekruta.

Údaje o věku se falšují

Verbíři podle zprávy falšují data narození odvedenců, aby vyhověli minimálnímu věku pro vstup do barmské armády, který je 18 let. Jeden nezletilý vypověděl, že musel lhát o svém věku, když byl naverbován podruhé. "Když jsem řekl, že je mi šestnáct, vrazil mi facku a řekl mi. Je ti osmnáct, odpověz osmnáct," vypověděl Barmánec a dodal. "Chtěl jsem se vrátit domů. Řekl jsem jim to, ale oni to odmítli."

HRW cituje kupříkladu chlapce, který byl údajně násilím odveden už v 11 letech, ačkoli měřil pouhých 130 centimetrů a vážil 31 kilogramů.

Jo Beckerová z HRW k tomu poznamenává, že v Barmě se takto vlastně "kupují a prodávají děti", aby se naplnily stavy. "Vládní generálové tolerují nestydaté verbování dětí a selhávají v tom, aby se potrestali pachatelé.

Nezletilí rekruti podle HRW obvykle absolvují osmnáctitýdenní výcvik, po němž jsou posláni do některé z bojových zón. "Dětští vojáci jsou někdy nuceni podílet se i na porušování lidských práv, jako je vypalování vesnic a nucení civilistů k otrockým pracím," tvrdí HRW. Za pokus o útěk jim prý hrozí bití, opětovné odvedení nebo vězení.

Junta obvinění odmítá

Vysoký představitel barmského ministerstva informací Ye Tchut údaje uvedené ve zprávě označil za zkreslené a založené na "nepodložených obviněních a lžích rozšiřovaných povstaleckými skupinami". Podle něj je v Barmě zakázáno nutit kohokoli k vojenské službě proti jeho vůli. Za poslední tři roky bylo v armádě zaznamenáno jen 141 případů odvedení nezletilých osob, které byly následně vráceny rodinám, sdělil Tchut. Zmínil též zřízení vysokého výboru, který má řešit problém rekrutování dětí.

Podle Beckerové je výbor zřízený barmskou juntou "falešný" a podle ní musí armáda demobilizovat všechny děti. Kvůli tématu se má v nejbližší době sejít i Rada bezpečnosti OSN.

Barma čelí mohutné mezinárodní kritice kvůli potlačení zářijových demonstrací vedených buddhistickými mnichy. Bezpečnostní síly zatkly tisíce odpůrců režimu a přiznaly, že při zásahu bylo zabito deset lidí včetně japonského fotografa.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská policie zasáhla proti mnichům

Barmská policie přes noc na čtvrtek pokračovala v tvrdém postupu proti buddhistickým mnichům s cílem ukončit pokračující protesty. Vnikla do několika klášterů...

Výběr článků

Načítám